Roeg! wordt gemaakt door RTV Drenthe in samenwerking met Staatsbosbeheer. Iedere week ziet u daarom niet alleen presentator Joris Barske op tv, maar ook één van de boswachters Pauline Arends, Aaldrik Pot, Kees van Son en Evert Thomas.

Wij stellen ze aan u voor:
   

Pauline Arends

(twitter: @bosmier)

Boswachter Pauline Arends

Ik ben inmiddels alweer 20 jaar boswachter bij Staatsbosbeheer, in het Hart van Drenthe. Ik ben geboren in Coevorden. Ik heb mijn interesse voor de natuur al heel vroeg meegekregen van mijn ouders, als kind ging ik al mee op natuurkampen. Ik ben op dit moment woonachtig in Hooghalen, aan de rand van het bos. Mijn hobby’s zijn mijn moestuin, koken uit eigen tuin, lezen, struinen in de natuur en paardrijden en mennen. Mijn paard heeft echter zware artrose, dus ik verzorg nu alleen nog maar zijn oude dag.

Het mooiste om naar te kijken in de natuur vind ik dassen, mieren en vlinders. Het mooie van mijn werk als boswachter is dat het heel afwisselend is. Het is niet alleen in het bos zijn en gegevens verzamelen over planten en dieren, maar ook veel contact met publiek, het geven van lezingen en begeleiden van vrijwilligers.

Aaldrik Pot

(twitter: @aaldrikpot)

Boswachter Aaldrik Pot

Als boswachter bij Staatsbosbeheer voel ik me een bevoorrecht mens. Ik werk in de Kop van Drenthe, vanaf het Fochteloërveen tot de Onlanden. Ik deel mijn belevenissen in de natuur graag met anderen. Het zoeken en interpreteren van sporen die dieren in de natuur achterlaten boeit me mateloos. Daarnaast doe ik ‘onderzoek’ naar marterachtigen als de boommarter, en laten vooral roofvogels en uilen me nooit los. Oók niet in mijn vrije tijd. En ook al wordt wel eens gezegd dat boswachters steeds meer binnen zitten, in mijn hoofd ben ik gelukkig altijd buiten.

Kees van Son

(twitter: @keesvanson)

Boswachter Kees van Son

Ik wilde altijd al boswachter worden, van kind af aan. Geërfd van mijn opa (ook Kees van Son). Hij was ook een verwoed natuurliefhebber, en viste en jaagde veel in zijn vrije tijd, toen dat nog heel goed samenging. Van jongs af aan heb ik het 'buitenzijn' met de paplepel ingegoten gekregen. Via de Land- en Tuinbouwschool, een technische bosbouwopleiding, de Middelbare Bosbouw en Cultuurtechnische School in Velp en een baan als hovenier ben ik in 1999 bij Staatsbosbeheer terecht gekomen; ik werd boswachter in Zuidoost Friesland. Ik ging in Appelscha wonen en doe dat nog steeds.

Door de invulling van een tijdelijke functie kwam ik in 2007 in de Drentsche Aa terecht. Het beviel me zó goed dat ik mocht blijven, nu dus al weer 6 jaar! Ik vind Nationaal Park Drentsche Aa een fantastisch gebied. Onder invloed van de mens is er een zeer rijke natuur en een ouderwets landschap ontstaan en bewaard gebleven. Samen met de bewoners wil ik me heel graag inzetten om deze waarden te beheren en te behouden voor generaties na ons.

Evert Thomas

(twitter: @muskedier)

Boswachter Evert Thomas

Ik was nog maar een joch van 8 jaar oud toen ik al wist dat ik boswachter wilde worden. Met mijn vader trokken wij vaak de duinen in waar hij me wees op al dat moois in de natuur. Daarom ben ik naar de Middelbare Tuinbouwschool in Frederiksoord gegaan, een groene opleiding. Hoewel ik van oorsprong uit de Randstad kom was me al snel duidelijk dat mijn toekomst in Drenthe lag. Van die beslissing heb ik nooit spijt gehad. Via de Stichting Landschapsbeheer Drenthe kwam ik door de achterdeur bij Staatsbosbeheer binnen.

Nu ben ik al meer dan 30 jaar boswachter, waarvan 25 jaar in het Hart van Drenthe. Doordat mijn interesse in natuur al op zeer jonge leeftijd was gewekt heb ik een brede natuurkennis kunnen opbouwen. Daar heb ik elke dag plezier van. De grootste uitdaging is jeugd voor de natuur te interesseren, of dat nu is via een spannende excursie of door filmpjes, foto’s en verhalen op Facebook en Twitter. Ze moeten het bos ruiken, bramen proeven en de wind in de haren voelen. Ik woon in een voormalige boswachterswoning van Staatsbosbeheer samen met Sandra en Beau. Mijn drie oudere kinderen zijn al het huis uit. Mijn camera heb ik bijna altijd bij me om leuke beelden vast te leggen. Het delen van die natuurbelevenissen geven mij voldoening.