Roeg! wordt gemaakt door RTV Drenthe in samenwerking met Staatsbosbeheer. Iedere week ziet u daarom niet alleen presentator Joris Barske op tv, maar ook één van de boswachters Pauline Arends, Albert Broekman, Martijn Harms, Kees van Son en Evert Thomas.

Wij stellen ze aan u voor:
   

Pauline Arends

(twitter: @bosmier)

Boswachter Pauline Arends

Ik ben inmiddels alweer 20 jaar boswachter bij Staatsbosbeheer, in het Hart van Drenthe. Ik ben geboren in Coevorden. Ik heb mijn interesse voor de natuur al heel vroeg meegekregen van mijn ouders, als kind ging ik al mee op natuurkampen. Ik ben op dit moment woonachtig in Hooghalen, aan de rand van het bos. Mijn hobby’s zijn mijn moestuin, koken uit eigen tuin, lezen, struinen in de natuur en paardrijden en mennen. Mijn paard heeft echter zware artrose, dus ik verzorg nu alleen nog maar zijn oude dag.

Het mooiste om naar te kijken in de natuur vind ik dassen, mieren en vlinders. Het mooie van mijn werk als boswachter is dat het heel afwisselend is. Het is niet alleen in het bos zijn en gegevens verzamelen over planten en dieren, maar ook veel contact met publiek, het geven van lezingen en begeleiden van vrijwilligers.

Albert Broekman

(twitter: @albertbroekman)

Ik ben geboren in de veenkoloniën, in 2de Exloërmond om precies te zijn. Mijn ouders hadden een akkerbouwbedrijf. Toen ik 3 jaar was verhuisden we naar Musselkanaal, waar ik mijn jeugd heb doorgebracht. En weer later verhuisden we naar Stadskanaal. Als kleine jongen was ik veel buiten te vinden op de crossfiets of in bomen aan het klimmen. Ook heb ik in mijn jeugd veel tijd doorgebracht bij diverse landbouwbedrijven binnen de Veenkoloniën. Daarnaast heb ik in mijn jeugd ook heel veel gesport, ik was een fanatiek zwemmer. Rond mijn 20ste ben ik ‘besmet’ met het ‘scouting-virus’ en ben ik ruim tien jaar actief geweest bij Scouting Stadskanaal als leiding en bestuurslid. Hier heb ik Narda, mijn vrouw, leren kennen waarmee ik nu nog steeds in Stadskanaal woon, samen met onze kinderen Damian, Yara, Quente en Siris.

Na enkele omzwervingen ben ik bij Staatsbosbeheer terecht gekomen. Mijn roots liggen vooral in de detailhandel en bij de politie. Ik werk inmiddels alweer ruim 12 jaar bij Staatsbosbeheer. Hier ben ik begonnen binnen het leerlingstelsel, vervolgens ben ik in vaste dienst gekomen. De afgelopen jaren heb ik naast mijn werk de HBO-opleiding Bos- en Natuurbeheer gevolgd aan van Hall Larenstein te Velp. Sinds oktober 2015 werk ik als boswachter Publiek binnen de beheereenheid Kop van Drenthe. Binnen mijn functie heb ik o.a. als grote uitdaging om de Kop van Drenthe nog beter op de kaart te zetten.

Martijn Harms

(twitter: @boswmartijn)

Boswachter Martijn Harms

Mijn vader werkte ook in het bos en van kinds af aan wist ik al dat wil ik ook. Na de lagere bosbouwschool heb ik gekozen voor het leerlingstelsel bij Staatsbosbeheer. In 1997 ben ik als 16 jarige begonnen in de boswachterij Gieten-Borger. Zo`n 2 jaar geleden zijn de boswachterijen Gieten-Borger en Odoorn-Exloo samengevoegd als één beheereenheid de Hondsrug. Voor de Hondsrug ben ik op dit moment werkzaam als boswachter publiek. Mijn hobby`s hebben te maken met bomen en hout ik doe namelijk aan wedstrijden houthakken (TimbersportS) en carving (beelden kamen met kettingzagen uit boomstammen).

Kees van Son

(twitter: @keesvanson)

Ik wilde altijd al boswachter worden, van kind af aan. Geërfd van mijn opa (ook Kees van Son). Hij was ook een verwoed natuurliefhebber, en viste en jaagde veel in zijn vrije tijd, toen dat nog heel goed samenging. Van jongs af aan heb ik het 'buitenzijn' met de paplepel ingegoten gekregen. Via de Land- en Tuinbouwschool, een technische bosbouwopleiding, de Middelbare Bosbouw en Cultuurtechnische School in Velp en een baan als hovenier ben ik in 1999 bij Staatsbosbeheer terecht gekomen; ik werd boswachter in Zuidoost Friesland. Ik ging in Appelscha wonen en doe dat nog steeds.

Door de invulling van een tijdelijke functie kwam ik in 2007 in de Drentsche Aa terecht. Het beviel me zó goed dat ik mocht blijven, nu dus al weer 6 jaar! Ik vind Nationaal Park Drentsche Aa een fantastisch gebied. Onder invloed van de mens is er een zeer rijke natuur en een ouderwets landschap ontstaan en bewaard gebleven. Samen met de bewoners wil ik me heel graag inzetten om deze waarden te beheren en te behouden voor generaties na ons.

Evert Thomas

(twitter: @muskedier)

Ik was nog maar een joch van 8 jaar oud toen ik al wist dat ik boswachter wilde worden. Met mijn vader trokken wij vaak de duinen in waar hij me wees op al dat moois in de natuur. Daarom ben ik naar de Middelbare Tuinbouwschool in Frederiksoord gegaan, een groene opleiding. Hoewel ik van oorsprong uit de Randstad kom was me al snel duidelijk dat mijn toekomst in Drenthe lag. Van die beslissing heb ik nooit spijt gehad. Via de Stichting Landschapsbeheer Drenthe kwam ik door de achterdeur bij Staatsbosbeheer binnen.

Nu ben ik al meer dan 30 jaar boswachter, waarvan 25 jaar in het Hart van Drenthe. Doordat mijn interesse in natuur al op zeer jonge leeftijd was gewekt heb ik een brede natuurkennis kunnen opbouwen. Daar heb ik elke dag plezier van. De grootste uitdaging is jeugd voor de natuur te interesseren, of dat nu is via een spannende excursie of door filmpjes, foto’s en verhalen op Facebook en Twitter. Ze moeten het bos ruiken, bramen proeven en de wind in de haren voelen. Ik woon in een voormalige boswachterswoning van Staatsbosbeheer samen met Sandra en Beau. Mijn drie oudere kinderen zijn al het huis uit. Mijn camera heb ik bijna altijd bij me om leuke beelden vast te leggen. Het delen van die natuurbelevenissen geven mij voldoening.