Verkiezingsnieuws per gemeente

Voor de uitslagen per gemeente kunt u hieronder klikken op een interactieve kaart van Drenthe.

 • ASSEN - De VVD in Assen heeft gisteren als enige partij geen gebruik gemaakt van de uitnodiging van PvdA-formateur Albert Smit om mee te praten over het bestuursprogramma. Volgens VVD-lijsttrekker Henk Matthijsse was de uitnodiging hiervoor te vrijblijvend en heeft een gesprek daarom weinig zin.

  In Assen praten PvdA, D66, Christenunie en SP sinds vorige week over een bestuursakkoord en gisteren kregen ook de vijf oppositiepartijen de kans om punten aan te dragen voor het bestuursprogramma. Volgens Henk Matthijsse van de VVD moet de beoogde coalitie eerst maar eens met een concept-bestuursakkoord komen en is pas daarna de tijd rijp voor andere fracties in de raad om te reageren. De VVD zit nu nog wel in het college, maar door fors verlies tijdens de raadsverkiezingen valt de VVD straks buiten de boot.

  PvdA-formateur Smit verklaart alle partijen een kans te willen geven om ook iets van hun wensen in het bestuursakkoord te krijgen. Hij betreurt het wegblijven van de VVD. Smit verwacht dat er eind volgende week meer duidelijkheid is over de coalitie in Assen.

 • MEPPEL - Het nieuwe college van Meppel is bijna rond. VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie bereikten de afgelopen dagen op hoofdlijnen een coalitieakkoord. Volgende week worden de laatste details besproken.

 • BEILEN - Het college in de gemeente Midden-Drenthe is nagenoeg rond. Gisteravond hebben PvdA, CDA, ChristenUnie en GroenLinks een voorlopig coalitieakkoord gesloten.

 • ZUIDWOLDE - Gemeentebelangen en VVD vormen de komende vier jaar het college van gemeente De Wolden. Vanochtend is dat nieuwe college gepresenteerd.

 • EMMEN - De collegevorming in Emmen gaat verder met Wakker Emmen, PvdA en CDA. Volgens formateur Bert Westerink hebben deze partijen het vetrouwen in elkaar uitgesproken.

  Vorige week kreeg Westerink de opdracht een mogelijke coalitie tussen Wakker Emmen, PvdA of CDA en D66 of ChristenUnie te onderzoeken. Dit was niet haalbaar, omdat D66 en de ChristenUnie alleen wilden praten als LEF! ook werd uitgenodigd.

 • EXLOO - Het nieuwe college van Borger-Odoorn bestaat de komende vier jaar uit twee wethouders van Gemeentebelangen en wethouders namens het CDA en D66. De partijen hebben hun handtekeningen gezet onder het coalitieakkoord.

 • DIEVER - Oud-wethouder Henk Gielen van Steenwijkerland gaat in de gemeente Westerveld aan de slag als formateur van een nieuw college van VVD, PvdA en CDA. De drie partijen hebben elkaar gevonden.

 • ASSEN - PvdA-lijsttrekker en beoogd wethouder Albert Smit gaat in Assen verder als formateur. Hij probeert een college te vormen van PvdA, D66, ChristenUnie en de SP. Dat is gisteravond afgesproken door de vier partijen.

 • EMMEN - D66 en de ChristenUnie In Emmen weigeren een gesprek met formateur Bert Westerink. Beide partijen willen alleen over mogelijke collegedeelname praten als LEF! ook uitgenodigd wordt.

 • EMMEN - Wakker Emmen heeft Bert Westerink aangesteld als formateur. Hij moet onderzoeken wat de mogelijkheden voor een nieuw college in Emmen zijn.