Peiling: meerderheid in Drenthe voor toename inwoners en bedrijven

ASSEN - Bijna 80 procent van de Drenten vindt dat de provincie er alles aan moet doen om krimp in de dorpen te voorkomen.
Dat blijkt uit de tweede peiling die Aha! marktonderzoek heeft gehouden, in opdracht van RTV Drenthe.
Een belangrijk middel om krimp tegen te gaan is volgens 54 procent van de ondervraagden meer inwoners en werkgelegenheid naar Drenthe halen. Daar staat tegenover dat 43 procent dat niet wil, omdat Drenthe vooral een provincie is van rust en ruimte en in de toekomst een woonprovincie moet worden.
Nieuwbouw van huizen moet volgens 46 procent vooral in kleine dorpen gebeuren om de leegloop van het platteland tegen te gaan, 21 procent wil alleen nieuwbouw in de grote steden waar alle voorzieningen zijn. 28 procent wil helemaal geen nieuwbouw omdat bestaande woningen door de krimp onverkoopbaar worden.
Als het gaat om de landbouw vindt 42 procent de boerenbedrijven onmisbaar voor het platteland, hoe groot ze ook zijn. 53 procent wil geen megastallen. Bedrijventerreinen moeten volgens 56 procent van de ondervraagden alleen bij grote steden gebouwd worden, dorpen zijn volgens deze groep alleen om in te wonen.
In de aanloop naar de Statenverkiezingen op 2 maart vericht Aha! marktonderzoek wekelijks voor RTV Drenthe een peiling onder 500 Drenten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.