Atsma: 'Eelde mag niet meer geluid produceren dan nu'

EELDE - Groningen Airport Eelde mag niet meer geluid produceren dan nu het geval is. Die boodschap had staatssecretaris Joop Atsma dinsdagochtend voor het vliegveld.
Atsma wil dat het vliegveld binnen de bestaande geluidsgrenzen ruimte zoekt om te groeien.
CDA-er Atsma deed Eelde aan voor de Provinciale Statenverkiezingen. Groningen Airport Eelde wil juist meer geluid mogen produceren omdat de geluidscijfers gebaseerd zouden zij op achterhaalde groeicijfers.
De staatssecretaris is het daar niet helemaal mee eens: "Ik kijk liever naar toekomstprognoses dan naar groeicijfers uit het verleden. Er is ruimte om uit te breiden, maar het moet wel op een verantwoorde manier doen."
Als die zogenoemde 'geluidscontouren' niet worden opgerekt kan dat, volgens de directie, betekenen dat er straks geen plek meer is voor de lesvluchten. Volgens Atsma moet de combinatie les- en chartervluchten blijven bestaan. 'Dat is de kracht van Eelde en ik zie geen enkele reden waarom dat niet zou kunnen blijven bestaan.'
Atsma denkt bijvoorbeeld aan het gebruik van minder lawaaiige lestoestellen, want een ongebreidelde groei zit er volgens hem echt niet in. Het belang van de luchthaven en de baanverlenging staan bij Atsma niet ter discussie. Hij hoopt op een snel besluit van de Raad van State. Atsma verwacht dat de baanverlenging zal leiden tot groei van het charterverkeer en hij roept de directie op dan duidelijke keuzes te maken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.