Chinezen maken janboel van kaart

15b2ef505bee66cdc125783f004f76af_wpicture1_1.jpg
15b2ef505bee66cdc125783f004f76af_wpicture1_1.jpg
PEKING - Volgens de Chinezen is 'De Berg' een belangrijke plaats in Zuidwest-Drenthe. Dat blijkt uit de Chinese website 'Mapsworld' (www.
chinaonmap.cn); de Chinese variant van Google Maps.
Met 'De Berg' wordt vermoedelijk Havelterberg bedoeld, misschien wel bekend als de berg waarop ooit kernwapens tegen communisten stonden opgesteld. Van het veel grotere Steenwijk is op de kaart geen spoor te vinden. En ook in Drenthe missen nogal wat grotere kernen, zoals gemeentelijke hoofdplaatsen als Beilen, Zuidwolde en Coevorden. Maar de Chinezen hebben wel 'Gassel Ternijveenschemond' opgevoerd.
Het Drents plateau en de Hondsrug zijn dun bevolkt voor Chinese begrippen. Westerbork is er ook al niet. Van Emmen tot Rolde kom je volgens de Chinezen geen plaatsen van enige omvang tegen. Geen Borger en geen Gieten en ook geen Annen of Anloo. In de gemeente Westerveld is Uffelte de enige vermeldenswaardige kern. Waar zijn de grotere dorpen als Havelte, Dwingeloo, Vledder en Diever?
Het zijn maar bescheiden missers als je ze vergelijkt met andere fouten op de kaart. Zo ligt Kolena aan de Maas in plaats van 700 kilometer ten zuidoosten van Moskou. Op de plek van het Friese Joure vinden we Westermeer. een dorpje dat eeuwen geleden verdween. Ook zijn er Friesland spoorlijnen terug, die allang zijn opgeheven.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.