'Computer kan landbewerking van boer overnemen'

ASSEN - 'De computer kan het werk van de boer overnemen bij het bewerken van land.' Dat zegt de Stuurgroep Landbouw Innovatie.
In de landbouw maken boeren nu ook al gebruik van gps-signalen. Dankzij nieuwe technieken is de opbrengst veel hoger als de boer niet meer op de tractor zit. "Het levert veel voordelen op; de gewassen worden minder stukgereden, de teeltomstandigheden zijn beter en het levert ook kostenbesparing op door een lager brandstofverbruik," zegt directeur Geert Wilms van de stuurgroep.
De aanschafkosten liggen tussen de 25.000 en 50.000 euro, volgens Geert Wilms is die investering eenvoudig terug te verdienen. "De boeren die de eerste investering gedaan hebben, toen nog tegen de honderdduizend euro, die hebben het binnen een paar jaar terug verdiend."
LTO Noord voorzitter Hilbrand Sinnema ziet wel heil in de plannen van de stuurgroep. "We zien de ontwikkelingen op ons afkomen, het is even nieuw, maar het gaat vast gebeuren."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.