Tweede tussenstand opkomst Provinciale Statenverkiezingen

ASSEN - Om 17.00 uur heeft 32% van de Drentse stemgerechtigde bevolking zijn stem uitgebracht voor de Provinciale Statenverkiezingen.
In Assen is de opkomst 44% Burgemeester Heldoorn verwacht dat de opkomst van vier jaar geleden (51,9% totaal) gehaald gaat worden. In Hoogeveen ligt de tussenstand op 35%, (eindtotaal van 2007 48%). In Emmen is de tussentijdse opkomst 36,9%, ruim 12% hoger dan bij de verkiezingen in 2007. Er zijn verder geen bijzonderheden bij de stembureaus gemeld.
12.00
In Hoogeveen had woensdagochtend om 12.00 uur al 20% van de stemgerechtigden hun stem uitgebracht. Vier jaar geleden was dat 12,4% rond dit tijdstip. Ook in Emmen was het aantal stemmen flink hoger. De opkomst was daar 15% tegen 6% vorig jaar rond 12.00 uur. Maar toen waren er problemen met een stemcomputer.
In Meppel is vergelijkbaar gestemd met vier jaar geleden, 12,8%. In Assen was de opkomst rond 12.00 uur rond de 16 %. Dat is vergelijkbaar met vier jaar geleden.
STEMBUSSEN
Sinds woensdagochtend half acht zijn de stembussen geopend voor de Provinciale Statenverkiezingen. Tot woensdagavond 21.00 uur kunnen mensen hun stem uitbrengen.
Aan de Statenverkiezing in Drenthe doen twaalf partijen mee: PvdA, CDA, VVD, SP, ChristenUnie, GroenLinks, D66, PVV, OPD, Solidara, SGP en 50PLUS.
PROVINCIALE STATEN
De Provinciale Staten van Drenthe zijn op dit moment als volgt samengesteld: PvdA is de grootste partij met 13 zetels. Samen met VVD (8 zetels) en ChristenUnie (3 zetels) vormt de PvdA Gedeputeerde Staten. Het CDA is de grootste oppositiepartij met 10 zetels. SP (5 zetels) en GroenLinks (2 zetels) zijn de twee andere oppositiepartijen.
AHA! MARKTONDERZOEK
In aanloop naar de verkiezingen heeft Aha! marktonderzoek in opdracht van RTV Drenthe een aantal peilingen uitgevoerd. Uit de laatste peiling, die vorige week is gehouden, blijkt dat PvdA de grootste partij blijft. Het CDA zal minder zetels halen dan vier jaar geleden. Naast de huidige partijen in Provinciale Staten zouden ook nieuwkomers D66 en PVV op zetels kunnen rekenen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.