PvdA opgelucht, VVD en PVV tevreden

ASSEN - PvdA-lijsttrekker Eddy Veenstra is tevreden met de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen in Drenthe. Zijn partij verliest een zetel en komt in de nieuwe Staten uit op 12.
Veenstra is tevreden over het resultaat omdat de PvdA de afgelopen weken in de peilingen ook op een verlies van drie zetels heeft gestaan. De lijsttrekker wil nog geen voorschot nemen op onderhandelingen over het college. "Wel is duidelijk dat we de afgelopen periode goed hebben samengewerkt met de VVD", aldus Veenstra. Of er een derde partij bij de onderhandelingen betrokken wordt, is nog niet duidelijk. "Wij hebben alleen op voorhand de PVV in ieder geval uitgesloten om mee samen te werken", zei de PvdA-voorman in een eerste reactie op de uitslag.
VVD
VVD-lijsttrekker Annemarie Pannekoek kijkt tevreden terug op de verkiezingen. Ze vond het spannend maar is blij dat haar partij een zetel heeft gewonnen. De VVD komt nu uit op 9 van de 41 zetels. "Ik ben verrast dat we door zouden kunnen regeren met PvdA. Dat is dus een mogelijkheid, al zeg ik nog niet dat we het ook gaan doen", aldus Pannenkoek.
PVV
PVV-lijsttrekker Ronald Beimers voelt zich de grote winnaar. "Als ik dan kijk naar al die vrijwilligers, al die mensen die ons geholpen hebben. Het is gewoon fantastisch." De PVV neemt voor het eerst zitting in Provinciale Staten met 4 zetels. Of Beimers aanschuift bij de college-onderhandelingen weet hij nog niet: "Ik heb de indruk dat wij voor de PvdA niet vooraan staan in de rij."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.