Late gelijkmaker sc Heerenveen

VOETBAL - Veel was er zaterdagavond niet te genieten in het duel tussen Vitesse en sc Heerenveen. Met de einduitslag van 1-1 schoten beide ploegen ook weinig op.
Zowel Vitesse als Heerenveen kwam amper tot voetballen. Doordat de buitenspelers steeds naar binnen trokken, was het speelveld veel te compact om tot behoorlijk spel te komen. Toch leidde het kluitjesvoetbal door kleine foutjes wel tot kansjes in het eerste bedrijf. Zo kon Mika Väyrynen al in de 5de minuut volledig vrij uithalen, maar de Fin schoot voor het doel van Eloy Room langs. Vitesse nam na de vroege kans het initiatief. Dat resulteerde in schoten van Ismaïl Aissati (over) en Alexander Büttner, die voorlangs volleerde. In de 27ste minuut had Christian Grindheim rood moeten krijgen wegens natrappen, maar arbiter Tom van Sichem toonde de middenvelder van Heerenveen slechts geel.
Waar de 15.577 toeschouwers in het Gelredome eigenlijk al rekenden op een 0-0 ruststand, scoorde Marti Riverola in de 43e minuut haast vanuit het niets de 1-0. De Spaanse middenvelder kopte volledig vrij raak. De treffer leek precies wat het weinig sprankelende duel nodig had. Heerenveen moest na rust de verdedigende en compacte stellingen verlaten, waardoor de thuisploeg meer ruimte kreeg.
Tot echt heel grote kansen leidde dat echter niet, al was Alexander Büttner opnieuw dichtbij een treffer. De Duitser zag een snoeiharde vrije trap tegen de paal uiteen spatten. Een kwartier voor tijd had ploeggenoot Marco van Ginkel het duel moeten beslissen, maar de spits liet toe dat doelman Stuhr Ellegaard de bal van zijn voet kon plukken.
In het laatste kwartier probeerde Ron Jans met een aantal wissels iets te forceren. Die opzet slaagde, want in de 87e minuut schoot Daryl Janmaat buiten bereik van doelman Room de gelijkmaker in de verre hoek (1-1). In de resterende speeltijd hadden beide clubs nog kansjes op volle winst, maar ontbeerden het nodige geluk. (ANP)