Speciale Molukse kerkdienst in Assen

ASSEN - De Molukse gemeenschap in Assen hield zondagmiddag de herdenkingsdienst '60 Jaar Molukkers in Nederland' in kerkgebouw Pniël aan de Talmastraat.
Begin 1951 had de Nederlandse regering na veel wikken en wegen besloten om de Molukse KNIL-militairen in de vijf doorgangskampen op Java met hun gezinnen 'tijdelijk' naar Nederland te halen. In een tijdsbestek van vier maanden werden ongeveer 12.500 Molukkers overgebracht naar Nederland.
In Drenthe kwamen ze onder andere terecht in kamp Westerbork, dat de naam Schattenberg kreeg. Hier woonden van maart 1951 tot 1971 duizenden Molukkers in uiterst primitieve omstandigheden. Drenthe telde vijf woonoorden: Hooghalen, Westerbork, Mantinge, Geesbrug en Stuifzand.
Volgens dominee Bram Nanuru mogen de Molukkers trots zijn op wat hun voorouders in 60 jaar hebben bereikt, want ze kwamen hier met helemaal niets. Hij bedankte de eerste generatie daarvoor met een buiging. In zijn dienst werden beelden vertoond van 'de aankomst' van het eerste schip met Molukkers op 21 maart 1951 in Rotterdam. Die beelden zijn dinsdag ook te zien in Drents Diep op TV Drenthe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.