Platen van hunebedden per direct verwijderd

ASSEN - De bronzen informatieplaten die in de jaren vijftig op de Drentse hunebedden zijn geplaatst, zijn vrijdag per direct verwijderd.
De Hunebedbeheergroep heeft hiertoe besloten nadat de meeste platen de afgelopen maanden waren gestolen. Dit zegt voorzitter Wijnand van der Sanden van de groep.
Stichting Het Drentse Landschap en Staatsbosbeheer beheren de informatieplaten bij de 52 hunebedden in Drenthe. Eelco Nijboer van Het Drentse Landschap liet vrijdag weten dat van de twintig platen die de stichting beheert, er nog drie zijn overgebleven. De stichting heeft aangifte gedaan.
De overige platen worden beheerd door Staatsbosbeheer. Deze organisatie doet maandag aangifte. "We weten nog niet hoeveel hier zijn gestolen."
Van der Sanden, van de Hunebedbeheergroep, vermoedt dat koperdieven de platen met grof geweld van de monumenten hebben weggehaald. "Er moet een koevoet zijn gebruikt, gezien de schade die is aangericht. Zo zinloos. De platen zijn klein en leveren in feite niets op."
De platen worden gezien als kleine monumenten op de grafmonumenten. "Het zijn de kentekenplaten van de hunebedden. Het voorziet het grafmonument van een eigen nummer, plaats en geeft aan onder wiens beheer het valt", legt Van der Sanden uit.
Hoe de hunebedden in de toekomst van informatie worden voorzien, is nog niet bekend. "In elk geval niet met platen die aantrekkelijk zijn voor criminelen."
(ANP)

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.