Raadslid Jan van Dalen in het nauw

DIEVER - Gemeenteraadslid Jan van Dalen van Westerveld heeft in strijd gehandeld met de integriteitscode voor raadsleden.
Dat concludeerde op 29 maart het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten, kortweg BING, na maanden van onderzoek.
Eind januari was Van Dalen al opgestapt als raadslid van Progressief Westerveld, maar bleef in de raad. Partijvoorzitter Hans van Teijlingen vond het opstappen een verstandig besluit. "Het voorstel om hem te royeren is nu dan ook van tafel." De fractie van Progressief Westerveld had al eerder op 8 december 2010 het vertrouwen in het fractielid opgezegd.
Van Dalen deed met zijn adviesbureau betaald werk voor het Archeologisch Centrum in Diever, terwijl hij gemeld had dat hij vrijwillig en onbezoldigd conservator was. Over de afgelopen vijf jaar kreeg hij bijna een ton uitbetaald, waaronder ook gemeentesubsidie. BING vindt dit in strijd met de onafhankelijkheid en openheid die de gedragscode voorschrijft voor raadsleden.
De feiten kwamen boven water in een gesprek tussen wethouder Anry Kleine Deters en het bestuur van het Archeologisch centrum. Van Dalen vroeg vervolgens af of de wethouder wel de juiste stukken heeft gepresenteerd. Het raadslid maakte melding van smaad bij de politie door Kleine Deters. Volgens burgemeester Rikus Jager heeft de wethouder juist gehandeld. De stichting Het Schultehuus doet nader onderzoek naar de boekhouding van het Archeologisch Centrum.
PvdA-gedeputeerde Anneke Haarsma speelde een opmerkelijke rol in de affaire rond haar man. Haarsma probeerde het handelen van haar man Van Dalen te verdoezelen. Hij heeft onder meer 500 euro in zijn boekhouding opgenomen voor geleverd werk. Dit is uitgevoerd door de man van een collega-raadslid. Die zegt het werk wel te hebben uitgevoerd, maar op vrijwillige basis, dus zonder betaling. Gedeputeerde Haarsma heeft vervolgens geprobeerd dat geld toch te geven. Haarsma wil daar inhoudelijk niet op in gaan. 'Ik wil me hier buiten houden.' Ze bevestigt wel dat er een emotioneel telefoongesprek is geweest.
De raadsfracties van Westerveld dreigen met een motie van afkeuring. Dat zei CDA-fractievoorzitter Homme Geertsma zaterdag 2 april in het Radio-programma Cassata. Volgens Geertsma doet Van Dalen er verstandig aan op te stappen. Maar dinsdagavond 5 april deed Van Dalen dat niet, ondanks dat er inderdaad door de raad een motie van afkeuring tegen hem werd aangenomen. Jan van Dalen is van mening dat hij de integriteitscode niet heeft geschonden, maar geeft wel toe dat hij niet open en transparant is geweest over zijn betaalde werk bij het Archeologisch Centrum in Diever. Hij bood daarvoor zijn excuus aan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.