Overname Hof van Saksen geen verrassing

NOOITGEDACHT - Het Hof van Saksen is al enkele maanden in het nieuws. In januari werd bekend dat het recreatiepark Hof van Saksen een slechter jaar draaide dan verwacht.
Door de hogere financieringslasten valt het totale rendement voor de beleggers tegen. De firma Phanos beloofde beleggers in 2006 een gegarandeerd rendement van 8 procent per jaar. Maar over het afgelopen jaar wordt maar 6 procent uitbetaald. Ongeruste obligatiehouders hebben zich verenigd in een stichting.
Uitbreiding
En ook de uitbreidingsplannen stonden al op de tocht. Natuurontwikkeling was een onderdeel van de financiering van dit plan van 500 hectare. En daar wil het kabinet geen geld mee voor geven. Er moesten zo'n 100 extra vakantiebungalows komen en een 27 holes heidegolfbaan, inclusief schaapskooi en een schaapskudde. Ook meldde Phanos eerder dit jaar dat een kwart van de recreatiewoningen verkocht worden. Phanos trekt zich terug uit beleggingen in parken met vakantiewoningen. En dat voedde de overname-geruchten. En daarbij viel de naam van de Roompot al eerder. General manager Joost Ligthart, gaat naar Full House Hospitality Management, waar hij vanaf 9 mei de leiding krijgt over zes Golden Tulip Hotels.
Roompot
Roompot is uit op overnames in binnen- en buitenland. De directie wil in vijf jaar tijd twee keer zo groot worden. Roompot heeft nu een omzet van 230 miljoen euro en domineert samen met Center Parcs (omzet 600 miljoen euro) de Nederlandse vakantieparkenmarkt. Roompot wil toe naar een omzet van 500 miljoen per jaar via overnames in binnen- en buitenland. Met de overname van het Hof van Saksen is de eerste 30 miljoen extra omzet binnen. Roompot wil daarmee de positie in het hogere segment vakantieparken verstevigen.
Bouw Hof van Saksen
De aanleg in 2006 van het luxe recreatiepark kostte bijna 110 miljoen euro. Naast een hypotheek van ruim 58 miljoen euro werd 51 miljoen euro opgebracht door vaak relatief kleine beleggers zoals boeren, die minimaal 10.000 euro moesten inbrengen voor de bouw van 202 Saksische boerderijen met daarin 663 woningen.
Bezetting
De bezettingsgraad is volgens Phanos van 20% in het eerste jaar 2008 gestegen tot 50% afgelopen jaar. De inkomsten van het Hof van Saksen namen toe van 12,1 miljoen euro in 2008 via 19,4 miljoen euro in 2009 naar 24,1 miljoen euro afgelopen jaar. Ook de winst vóór rentebetalingen, aflossingen en afschrijvingen steeg. In 2008 was er nog 7,4 miljoen euro verlies op het park. In 2009 een winstje van 1 miljoen euro. En afgelopen jaar een winst van 3,9 miljoen euro (cijfers Phanos).

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.