Hoofdkantoor Ska-project niet in Drenthe

DWINGELOO - Bij ASTRON in Dwingeloo komt niet het nieuwe hoofdkantoor van het SKA-telescoop-project.
De negen landen die meedoen in dit internationale project hebben er voor gekozen om het hoofdkantoor te vestigen bij de Jodrell Bank-sterrenwacht nabij Manchester in Engeland.
Deze opvolger van LOFAR, de Square Kilometre Array (SKA), moet in 2018 van start gaan in Zuid-Afrika of Australië/Nieuw-Zeeland. De locatie van SKA, die zich over een vele duizenden kilometers groot gebied gaat uitstrekken, wordt in de loop van 2012 gekozen. Het is de bedoeling dat er duizenden antennes komen op een enorme oppervlakte. SKA zal in alle aspecten een factor 10 tot 100 groter zijn dan de LOFAR-telescoop.
De technologie is ontwikkeld bij LOFAR in Exloo en daarom wil het Rijk dat het datacentrum van het noordelijk halfrond hier wordt gevestigd. Dat besluit wordt rond 2016 genomen. Het Rijk en de noordelijke provincies steken gezamenlijk ook 3,5 miljoen euro in de bouw van een nieuwe generatie radiotelescopen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.