Marechaussee betrapt op hardrijden in Drenthe

ASSEN - Twee medewerkers van de Koninklijke Marechaussee hebben deze week in Drenthe zo ongeveer alle snelheidslimieten overtreden.

RTV Drenthe volgde de twee motorrijders van de marechaussee 142 kilometer lang door Drenthe tijdens hun werkzaamheden. Bijna overal werd stelselmatig veel te hard gereden. Zonder zwaailichten reden de motorrijders continue 140 tot 160 km/u op A28 en 130 km/u over lokale wegen waar je maximaal 80 en 60 mag rijden.

De route van de marechaussees was van Beilen naar Groningen Airport Eelde en terug over de A28, daarna werd via lokale en provinciale wegen naar de Johannes Post Kazerne in Havelte gereden.

Regels voor hardrijden


Net als de reguliere politie of KLPD mag de marechaussee bij de uitvoeren van taken te hard rijden. Daar is een zogeheten brancherichtlijn voor. Alleen als het nodig is mogen ze op snelwegen 40 km/u te hard en 20 km/u te hard op provinciale en lokale wegen.

De twee motorrijders die RTV Drenthe heeft gevolgd leken geen directe reden te hebben om harder te rijden dan toegestaan. Tijdens de tocht zijn ze diverse keren gestopt en hebben ze alle tijd genomen voor praten of het roken van een sigaret.

Zelfs als de twee marechaussees wél redenen zouden hebben waarbij ze de maximum snelheid mochten overschrijden, gingen ze hun boekje fors te buiten. Bijvoorbeeld op de weg de Mussels bij Lheebroek. Daar reden de mannen tussen de 130 en 140 waar je 60 mag.

Onderzoek


De top van de marechaussee neemt de zaak zeer serieus en stelt een onderzoek in. Zo lang het onderzoek loopt geeft de Koninklijke Marechaussee geen commentaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.