500 mensen bij onthulling Moluks monument

HOOGHALEN - De onthulling van het Moluks monument op het terrein van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is zaterdag door ruim 500 mensen bijgewoond.

Dit meldt Dirk Mulder, directeur van het herinneringscentrum. De permanente markering, bestaande uit raamdelen van authentieke barakdelen, herinnert aan de 20-jarige bewoning van het kamp door Zuid-Molukkers. De belangstellenden waren vrijwel allemaal Molukkers die destijds op Schattenberg hebben gewoond. Na de onthulling van het monument werd het boek 'Molukkers in kamp Westerbork' gepresenteerd.

Binnen de Molukse gemeenschap heerst verdeeldheid over het herdenkingsteken in de vorm van authentieke barakdelen. Vier Molukse wijkorganisaties waren niet bij de plechtigheid aanwezig. Zij voelen zich gepasseerd in het overleg over het herdenkingsteken. Bovendien zien zij de barakdelen meer als een Joods oorlogsmonument dan een gedenkteken dat herinnert aan de Molukse bewoning.

Vanwege de onenigheid was de commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar niet aanwezig bij de onthulling.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.