Onderzoek naar Knuffelrobot in Zuidlaren

ZUIDLAREN - Zorginstelling Dignis in Drenthe en Groningen gaat een onderzoek starten naar het lange termijneffect van knuffelrobot, Paro, op dementerenden.

Verpleeghuis De Enk in Zuidlaren heeft sinds anderhalf jaar twee knuffelrobots. De pluche beesten reageren op wat er in de omgeving gebeurt. "We zijn bezig om een onderzoek op te starten dat er gekeken wordt hoe werkt het na het contact met Paro en is het van invloed op de bewoners," zegt Berti van der Heijden, psychologisch medewerker van het verpleegtehuis.

Volgens de gebruikers is de knuffelrobot zeker van invloed. "De knuffel wil graag aandacht en iedereen wil toch graag aandacht?" zegt Margje Lamberts, die haar dementerde moeder bezoekt. "Je merkt als ze de knuffel beetpakt dat het gezicht zich ontspant, met de knuffel erbij, dan straalt ze. Ze wordt niet beter, maar op het moment dat ze bij de knuffel is, voelt ze zich even beter."

Het onderzoek naar de lange termijneffecten van de robotzeehond gaat dit najaar van start.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.