Extra schade door nachtvorst voor Drentse akkerbouwers

ASSEN - De vorst aan de grond in de nacht van woensdag op donderdag vormt, naast de droogte, een extra tegenslag voor Drentse akkerbouwers.

Door de nachtvorst zijn honderden hectares gewassen bevroren. Het vroor plaatselijk 8 graden en zo'n lage temperatuur zeker in combinatie met de warme en droge aprilmaand, funest voor onder meer aardappelplanten en suikerbieten. Volgens voorzitter Arend Steenbergen van LTO afdeling Drenthe zijn veel boeren door de nachtvorst gedupeerd. Vooral de akkerbouwers in de Veenkoloniën zijn geraakt, maar ook uit de rest van Drenthe zijn schademeldingen binnen gekomen bij de landbouworganisatie. De akkerbouwers kunnen de vorstschade ook niet bij de verzekering verhalen, want die dekt vorstschade pas na 15 mei.
Akkerbouwer Luink van der Laan uit Exloërveen is een van de gedupeerde boeren. Hij heeft tienduizenden euro's schade opgelopen aan zijn aardappelen, graan en suikerbieten. Het enige wat hij nu nog kan doen is de overgebleven gewassen nat houden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.