Provincie niet overtuigd van spoorverdubbeling

ASSEN - De provincie Drenthe is er nog niet van overtuigd dat er tussen Coevorden en Zwolle meer stukken dubbelspoor moeten komen voor goederentreinen.
De Bentheimer Eisenbahn wil graag meer stukken dubbelspoor, omdat de goederentreinen nu al amper tussen de personentreinen doorpassen. De provincie wil eerst naar andere oplossingen kijken.

Meer treinen


Als het goederenvervoer toeneemt en Arriva in 2012 met meer personentreinen gaat rijden is spoorverdubbeling nodig zegt de Bentheimer Eisenbahn. Goederentreinen zijn langer en vooral langzamer dan personentreinen.

Er juist komen meer mogelijkheden zodra Arriva het personenvervoer overneemt van de Nederlandse Spoorwegen zegt vervoersdeskundige Coos Salomé van de provincie. De treinen van Arriva trekken sneller op en remmen ook sneller. Als de goederentreinen ook sneller gaan rijden komt er misschien meer capaciteit op het spoor dan nu het geval is.

In Ommen moet wèl een groter stuk dubbelspoor komen, dat zou dan ook als inhaalspoor voor de goederentreinen gebruikt kunnen worden.

Rechtstreeks naar Europark


Met een andere wens van de Bentheimer Eisenbahn wil de provincie wel snel aan de slag: een nieuwe spoorverbinding onder Coevorden aanleggen die rechtstreeks naar het Europark loopt. Grote voordeel is dat goederentreinen niet meer door het centrum van Coevorden hoeven te rijden. Nu moet er in Coevorden nog gerangeerd worden om naar het Europark te rijden, dat kost tijd, geld en veroorzaakt lawaai-overlast. Als de goederentreinen uit het centrum zijn verdwenen is er voor de provincie is het een kans om het stationsgebied aan te pakken en leefbaarder te maken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.