27 mei: Peterseliesoep en gegratineerde aardbeien

PROVINCIE - Recepten van de Chef-kok Rob HoffmanPeterseliesoepje (op z’n frans: Veloute de persil) 40 gr boter; 50 gr bloem; 1 liter groentebouillon (voor niet-vegetariërs kan een gevogelte-bouillon); 1 dl room; 1 bos geplukte peterselie; zout en peper.
Voor de liaison: 1 eierdooier en een scheutje room (gelijke hoeveelheid)Als garnituur is een gesneden bosuitje erg lekker.
Bereiding: boter in een kookpan laten smelten, niet kleuren.Bloem toevoegen en door elkaar roeren. Dit is een roux. De koude bouillon toevoegen aan de warme roux. Eerst een beetje, na glad roeren de rest. Even laten doorkoken. Dan de room toevoegen en de peterselie. Het geheel blenderen met een staafmixer.
De soep op smaak brengen en vlak voor het serveren de liaison toevoegen. Niet meer laten koken.

Gegratineerde aardbeien (Gratin de Fraises )

500 gr aardbeien; 4 takjes mint voor de saus: 250 gr aardbeien; 50 gr suiker; 2 cl aardbeienlikeur voor de sabayon: 4 eierdooiers; 4 eetlepels suiker; 30 cl geperst sinaasappelsap; 20 cl witte wijn; 10 cl aardbeienlikeur.
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Laat ze goed uitlekken. Maak de saus: pureer 250 gr aardbeien met de suiker en de likeur met de staafmixer. Snij de aardbeien in vieren en leg ze op de borden.
Maak de sabayon: doe alle ingrediënten in een kom, plaats deze op een pan met kokend water. Klop het mengsel met een garde tot het dik en schuimig is. (Mag niet te heet worden) Neem de kom van de pan en klop door totdat de sabayon koud is.
Schep de sabayon over de aardbeien en gratineer ze even onder de grill (kan ook met een gasbrandertje )
Schep dan een lepeltje aardbeiensaus erop en steek het takje mint erin.Een heerlijke toevoeging is natuurlijk een bolletje vanilleijs of aardbeienijs.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.