Te koop: de Voorhofkerk in Pesse

PESSE - Je ziet het steeds vaker, door heel Drenthe. Of het nou Emmen, Hoogeveen, Borger of Annerveenschekanaal is. Kerken zijn of worden verkocht. Zo ook in Pesse, waar de klokken van de Voorhofkerk geen kerkgangers maar kopers lokken.
Want de kerk uit 1870 van de protestantse gemeente Pesse is in de aanbieding.

Waarom verkopen?

"Het doet pijn om een kerk te moeten verkopen, maar de financiën laten het niet toe om twee kerken in stand te houden," zegt voorzitter Roelof Timmerman van de kerkenraad.
De gemeente telt met zo'n 450 gelovigen een paar honderd kerkgangers minder dan in het verleden. Er komt dus ook veel minder geld binnen.

Pijnlijk

Bovendien is er veel achterstallig onderhoud en dus kiest de protestantse gemeente Pesse voor de Kruispuntkerk, een paar honderd meter verderop. Pijnlijk voor de 51-jarige Gerrie Koopman. "Ik ben in de Voorhofkerk gedoopt, getrouwd, onze kinderen zijn hier gedoopt, ons hele leven ligt hier."
Maar Gerrie is ook een nuchtere Drent, die met een groep gelovigen uit de regio Hoogeveen in Malawi is geweest. Daar heeft hij een dienst in de buitenlucht meegemaakt onder een grote boom. "Daar is de boodschap net zo duidelijk als in de kerk. Dan zeg ik, moeten wij ons druk maken om een kerkgebouw?"

Wat kost de kerk?

De kerk wordt verkocht aan de hoogste bieder. Maar hoeveel moet de Voorhofkerk minimaal opbrengen? "Dat zeg ik niet," aldus Roelof Timmerman. "Kom maar kijken en doe maar een bod."
Krijg je de kerk voor een symbolisch bedrag van een euro? "Nee, beslist niet," zegt Timmerman lachend. Als het bedrag te laag is, houdt de protestantse gemeente Pesse het gebouw nog.
Belangstellenden kunnen de kerk woensdagmiddag 30 september vanaf 14.00 bezichtigen. Bieden kan tot en met 11 november van dit jaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.