NAM gaat in hoger beroep tegen compensatie waardedaling

ASSEN - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Assen gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter waarin hij stelt dat de waardedaling van huizen in het bevingsgebied in Groningen meteen gecompenseerd moet worden.
Dat maakte de NAM zojuist bekend. De bevingen hangen samen met gaswinning door de NAM in het gebied.
"De uitspraak van de rechter is onduidelijk", zegt Martijn Verwoerd, projectdirecteur van de afdeling aardbevingen van NAM. "We hebben nog geen antwoord op een aantal vragen die we tijdens de rechtszaak hadden gesteld. We kunnen dan ook niet anders dan in hoger beroep gaan. Het spijt ons dat daarmee tijd gemoeid zal zijn, maar we willen regelingen die werkbaar zijn voor alle partijen."
Gebied onduidelijk
De uitspraak geeft volgens NAM geen duidelijkheid over welk gebied onder de compensatieregeling valt. Ook wil de NAM weten wat er gebeurt als de huizenprijzen stijgen en is het is volgens de NAM onduidelijk of huizenbezitters meerdere keren schadevergoeding kunnen aanvragen.
De NAM is het niet met de rechter eens dat de waardedaling op een willekeurig moment gecompenseerd kan worden.
Taxatie op taxatie
"Er wordt dan gekeken naar de huizenprijzen, maar ook naar het bevingsrisico. Dat is taxatie op taxatie en dat kan leiden tot ongelijke uitkomsten. Wij vinden dat je de markt het werk moeten laten doen en dat de schade pas kan worden bepaald bij verkoop", zegt Verwoerd.
Geen verrassing
Voor de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) komt het hoger beroep niet als verrassing. Volgens advocaat Huitema hielden ze er al rekening mee.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.