Leegstaande scholen kosten paar miljoen euro

ASSEN - In Drenthe staan zo'n twintig basisscholen leeg. Maar dat aantal kan de komende jaren wel verdubbelen en dat kost veel geld.
Dat blijkt uit onderzoek van kenniscentrum CMO STAMM Momenteel staat gemiddeld elf procent van de schoolgebouwen leeg, of wordt niet voor het onderwijs gebruikt. Het gaat in totaal om 34.000 vierkante meter. In Westerveld, De Wolden, Hoogeveen, Coevorden en Emmen is de leegstand het grootst, namelijk tussen de tien en twintig procent.

En over tien jaar?

Door de krimp bij het basisonderwijs is die leegstand over tien jaar gemiddeld bijna twintig procent. Dat betekent een overschot van zo'n 60.000 vierkante meter schoolruimte.
In Aa en Hunze, Coevorden, Emmen en De Wolden ligt het percentage aan leegstand over tien jaar boven de twintig procent. In Westerveld komt dat dan boven de dertig procent.

Is leegstand erg?

"Ja, dat kan heel vervelend en duur zijn", zegt krimpcoach Roosje van Leer van CMO STAMM. "Lokalen die leegstaan en helemaal niet worden gebruikt, kosten Drentse scholen jaarlijks bijna zes ton. Dat geld wordt dus niet aan het onderwijs besteed, terwijl het daar wel voor bestemd is." In 2025 kost die leegstand het onderwijs ruim 1 miljoen euro.
Leegstaande lokalen die niet voor onderwijs, maar voor andere activiteiten worden gebruikt, zoals kinderopvang, kosten nog meer geld. Bijvoorbeeld voor verwarming, schoonmaak en onderhoud.

Verhuren

Volgens Van Leer kost dat scholen in Drenthe jaarlijks ruim 1,6 miljoen euro en in 2025 zelfs drie miljoen. "Maar ik weet niet hoeveel scholen eventueel terugverdienen met de verhuur van die ruimte, bijvoorbeeld aan een muziekvereniging."
De afgelopen jaren zijn er zo'n twintig lege schoolgebouwen verkocht. "Die kunnen een mooie functie krijgen binnen het dorp, zoals een kleinschalig woonzorgcentrum in Ansen, een Bed en Breakfast in Oranje en een dansschool in Klijndijk. Het is dus niet alleen een treurig verhaal", aldus Van Leer.

Op tijd om tafel

Gemeenten dragen de lasten van een leegstaand schoolgebouw. "Ga op tijd met elkaar om tafel om te zien of er een mooie, nieuwe functie voor het schoolgebouw gevonden kan worden, liefst een die de gemeenschap ten goede komt", is het advies van Van Leer aan schoolbesturen en gemeenten.
Dinsdagavond komen betrokkenen bij elkaar in schoolgebouw De Vaarboom in Veeningen om de problematiek te bespreken. In onze radio en tv-uitzendingen is ook uitgebreid aandacht voor dit onderwerp.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.