Gemeente komt klagende inwoners tegemoet: Oranje krijgt gratis wifi

Arend Bultstra (rechts) van de Buurtvereniging Oranje op pad voor gratis wifi (foto RTV Drenthe / Anthon van der Neut)
Arend Bultstra (rechts) van de Buurtvereniging Oranje op pad voor gratis wifi (foto RTV Drenthe / Anthon van der Neut)
ORANJE - Het was te verwachten en nu is het een feit. Oranje krijgt gratis draadloos internet van de gemeente. Dat hebben burgemeester en wethouders van Midden-Drenthe besloten.
Wie doen mee?

83 procent van de huishoudens accepteert het aanbod. De gemeente bood gratis wifi aan, maar dan moest tachtig procent van de huishoudens meedoen. De buurtvereniging ging deze week de deuren langs met intekenlijsten.
Het gratis wifi-netwerk kost Midden-Drenthe 125.000 euro. De verbinding komt tot stand via een straalverbinding met de mast in Hoogersmilde. De huizen krijgen een kastje aan de muur voor de ontvangst.

Technische verklaring?

Bewoners klagen over traag internet sinds de komst van het asielzoekerscentrum, oktober vorig jaar. Een technische verklaring daarvoor is moeilijk te geven. Toch heeft ook de gemeente geconstateerd dat het internet in Oranje trager is geworden, sinds het asielzoekerscentrum er is.
Het gratis internet voor Oranje moet begin volgend jaar klaar zijn, en geldt tot oktober 2017. Dan sluit het azc. Ook als er eerder glasvezel ligt, vervalt de gratis wifi-verbinding.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.