Natuurclub Vries stuurt brandbrief: Modelvliegclub verstoort natuur

UBBENA/ASSEN - De natuurclub IVN-afdeling Vries blijft strijden tegen de komst van de modelvliegclub RCM Assen naar de voormalige vuilstort bij Ubbena. "Die modelvliegtuigen verstoren de natuur en de rust hier. Maar daar wordt niet naar geluisterd."
In een brief aan de gemeenteraad van Assen vraagt de IVN-afdeling "om toch vooral niet mee te werken aan het afgeven van een verklaring van geen bezwaar".

Voor de oeverzwaluwen

De natuurorganisatie doet dat "omwille van de oeverzwaluwen", waarvoor in de buurt een speciale wand is aangelegd om te nestelen. "En omwille van de wandelaars en fietsers uit Vries en Assen, die van dit gebied willen genieten. En dat is precies op de momenten waarop de modelvliegers de meeste overlast veroorzaken", aldus de IVN-afdeling in haar protestbrief.

Oude belofte

IVN-afdelingsvoorzitter Kor Mulder wijst op een oude belofte. "Ons is door de toenmalige gemeente Vries beloofd dat deze plek bij Ubbena - na het sluiten van de zandwinput en het stoppen van de vuil- en puinstort - omgevormd zou worden tot natuurgebied. Lawaaiige modelvliegtuigen, die elke dag en 's avonds tot negen uur mogen vliegen, horen daar niet bij."

Moedeloos

De Asser gemeenteraad bespreekt vanavond het afgeven van de zogeheten verklaring van geen bezwaar. Die is nodig om modelvliegclub RCM Assen op de oude stortplaats bij Ubbena definitief een vaste plek te geven, met een eigen vliegterrein en clubhuis. De club met vijftig leden wacht hier al jaren op, nadat ze in 2002 moest vertrekken van het TT Circuit bij Assen. Voorzitter Jannes Meinders van de modelvliegclub wordt er moedeloos van, zo lang en zo moeizaam de weg is naar een nieuwe clubaccommodatie.

Duizenden euro's kwijt

De club vliegt alweer jaren vanaf een gedooglocatie in Bovensmilde. Dat zou een tijdelijke oplossing zijn, maar volgens Meinders is er van tijdelijk al lang geen sprake meer. "We zijn nu al zo lang bezig. Er is ons ooit beloofd, toen we van het TT Circuit moesten vertrekken vanwege de uitbreiding daar, dat we snel weer een nieuwe plek zouden krijgen. Zowel door de provincie als de gemeente. Geef ons dan nu eindelijk eens de kans daar in Ubbena. We hebben er van alles aan gedaan. Duizenden euro's aan allerlei mogelijke onderzoeken uitgegeven en aan bezwaren zijn we zoveel mogelijk tegemoet gekomen. En nu weer deze brief. Het zijn gezochte argumenten."

Negentien bezwaren

Al sinds mei 2012 is de puinstort van Ubbena in beeld, maar dat stuit op allerlei bezwaren. Bij de gemeente Assen zijn negentien bezwaren ingediend tegen de komst van de modelvliegclub, onder meer door omwonenden en door de natuurclub.
De Regionale Uitvoeringsdienst, die onder meer de milieuvergunningen behandelt voor gemeenten, heeft de bezwaren bekeken. Ook is er dit voorjaar nog een veldverkenning geweest. Op basis daarvan vindt het college dat de modelvliegclub wel naar Ubbena kan.
Verder heeft de modelvliegclub zelf besloten op zondag de vliegtijd te beperken tussen half twee en zes uur 's middags. Er wordt dan alleen gevlogen met elektrische modelvliegtuigen.
Roofvogels
Voor Kor Mulder van de IVN-afdeling Vries is dat niet genoeg. "Die modelvliegclub willen we hier het liefst dus helemaal niet. De oeverzwaluwen, en ook andere vogelsoorten, zien die vliegtuigjes aan voor roofvogels. Die gaan hier dan heus niet zitten broeden. Dus het verstoort de natuur. Maar als het echt niet anders kan, vlieg dan in elk geval niet 's avonds en in de weekeinden met die herriemakende motorvliegtuigjes. Of zorg gewoon voor een verbod, zodat die dingen het museum in kunnen."
De IVN-voorman wacht eerst de raad van Assen af, maar hij sluit de gang naar de rechter niet uit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.