Stichting Meent van der Sluis wil slachtoffers gasbevingen hart onder riem steken

NAM-criticus Meent van der Sluis (Rechten: archief RTV Drenthe)
NAM-criticus Meent van der Sluis (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - De Stichting Meent van der Sluis is opgestaan. Doel van de stichting is om alle noorderlingen die slachtoffer zijn van de gasbevingen een hart onder de riem te steken. Daarvoor heeft de stichting een spectaculair plan, maar dat is geheim tot dinsdag.
Het plan wordt dinsdagmiddag gepresenteerd in Slochteren, dat symbool staat voor de grootschalige gaswinning in het Noorden. Tot die tijd houdt het stichtingsbestuur de kaken op elkaar.

Inspiratiebron

De stichting is vernoemd naar wijlen Meent van der Sluis uit Assen. Als PvdA-Statenlid en geograaf waarschuwde hij in de jaren tachtig al herhaaldelijk voor aardbevingen als gevolg van gaswinning door de NAM. Hij werd door de NAM en andere overheden niet serieus genomen.
Maar Van der Sluis hield voet bij stuk en kreeg postuum alsnog zijn gelijk. "Zijn onverschrokken houding is onze inspiratiebron," aldus de Stichting.
Van der Sluis overleed in 2000 op 56-jarige leeftijd. Weduwe Trijni van der Sluis zei eerder dit jaar dat het haar altijd zeer geraakt heeft, hoe haar man werd weggezet als fantast.

Piter Bergstra

Voorzitter van de Stichting is Piter Bergstra uit Gasselternijveenschemond, oud-verslaggever van Dagblad van het Noorden. Bergstra schreef in zijn periode als Provinciaal Statenverslaggever in Drenthe veel verhalen over Meent van der Sluis en diens strijd om erkenning, dat de gaswinning de oorzaak was van de aardbevingen. Ook oud-hoofdredacteur en oud-directeur Roel Dijkhuis van RTV Noord zit in de stichting.

Ten onrechte verguisd

Eerder dit jaar brak Bergstra in een uitzending van Cassata bij Radio Drenthe al een lans voor Meent van der Sluis.
Zie ook: NAM moet monument oprichten voor Meent van der Sluis

De oud-journalist stelde toen dat de NAM de Drent jarenlang ten onrechte heeft verguisd en dat het de hoogste tijd is dat er een monument of een standbeeld zou worden opgericht, ter ere van de overleden NAM-criticus. Volgens Bergstra zou het de NAM sieren, als het gaswinningsbedrijf Meent van der Sluis daarmee zou rehabiliteren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.