Verslavingsarts: Roken in de zorg moet verboden worden

ASSEN - Absurd vindt verslavingsarts Robert van der Graaf het, dat werknemers in de zorg nog steeds roken. "Het loopt echt de spuigaten uit. Een heel slecht voorbeeld."
Hij streeft ernaar om roken in de zorg te verbieden, te beginnen bij de GGZ-instellingen in Drenthe en Groningen. Dat bleek vanmiddag in het Radio Drenthe-programma Cassata.

Gelijke behandeling als drugsverslaafden

Van der Graaf werkt bij Verslavingszorg Noord Nederland. Hij vindt dat verstokte rokers net zo behandeld moeten worden als alcohol- en drugsverslaafden. De hulp voor rokers is nu nog te versnipperd, stelt de arts.

Gezamenlijke aanpak

Verslavingszorg werkt samen met ziekenhuizen, huis- en bedrijfsartsen aan een gezamenlijke aanpak. Van der Graaf: "Cliënten en hulpverleners in de GGZ roken bijna de helft van alle tabak in Nederland op."

Eerder dood

En hoe zit het met de gezondheidsrisico's? "De gemiddelde roker sterft zo'n tien jaar eerder dan de gemiddelde mens. En de GGZ-roker, de verslavingszorgroker, sterft zo'n twintig tot vijfentwintig jaar eerder."

Toegankelijke behandeling

Veel rokers weten de weg naar de hulpverlening nog niet te vinden. "De mensen in de GGZ en de verslavingszorg maken er al helemaal geen gebruik van." De samenwerkende instellingen en artsen in Noord-Nederland werken aan een gemeenschappelijke behandeling, die voor iedereen toegankelijk is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.