Hoogleraar: Inspraak over komst windmolens in Veenkoloniën stelde niets voor

Een actie tegen windmolens (archieffoto RTV Drenthe)
Een actie tegen windmolens (archieffoto RTV Drenthe)
BORGER - De inspraak voor bewoners over de komst van windturbines in de Veenkoloniën stelde niets voor. Dat zegt hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring van de Rijksuniversiteit Groningen in het televisieprogramma De Monitor.
De Monitor van KRO-NCRV besteedde gisteravond aandacht aan de kwestie windturbines in de Veenkoloniën. Eerder deze week werd al bekend dat gedeputeerde Tjisse Stelpstra in dezelfde uitzending zei dat
bij het nemen van grote beslissingen.
Geen transparantie
"De boel was al in kannen en kruiken en toen zijn er wat voorlichtingsbijeenkomsten geweest. Het waren niet eens echte inspraakbijeenkomsten", aldus hoogleraar Bröring. "Veel informatie is gewoon achtergehouden, er was geen transparantie. De bewoners hebben gelijk, de inspraak stelt hier niks voor."
Onfatsoenlijk bestuur
Presentator Teun van de Keuken van De Monitor vat het samen. "In krap vier maanden tijd is het lot van de Veenkoloniën beslecht, zijn gemeenten en provincie buitenspel gezet en is de bewoners niks verteld." Hoogleraar Bröring is hier heel duidelijk over: "Dit hele traject is een groot voorbeeld van onfatsoenlijk bestuur. Het is niet onrechtmatig, misschien op bepaalde onderdelen. Ik noem dit onfatsoenlijk bestuur."
Van tafel
Een van de tegenstanders van het windpark, Jan Nieboer van Platform Storm vindt inderdaad dat er niks met de ideeën uit Veenkoloniën is gedaan. "Inspraak? Wij zijn nergens naar gevraagd. Het is allemaal van tafel geveegd", zegt hij in De Monitor.
Voldongen feit
Freek Buijtelaar, wethouder in de gemeente Borger-Odoorn zegt in het televisieprogramma dat de gemeente er is ingeluisd. "Wij zijn pas op de hoogte gebracht op het moment dat wij aangewezen waren als zoekgebied. Het was al een voldongen feit en op dat moment kan je er al niet meer op reageren."
Minister Kamp laat per e-mail aan De Monitor weten te begrijpen van omwonenden veel wordt gevraagd, maar dat ze de plannen echt hebben kunnen beïnvloeden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.