Istahil Abdulahi zwerft 1001 keer in het klein door de wereld

EMMEN - Overal in het land kun je ze tegenkomen. Op bankjes, muurtjes of waar dan ook. Tienduizend vluchtelingen, maar dan in het klein. Poppetjes van tien centimeter groot, gemaakt van gips, gebaseerd op tien echte mensen.
De poppetjes zijn onderdeel van het project Moving People. Een van die poppetjes is Istahil Abdulahi. Ze ontvluchtte Somalië vanwege een burgeroorlog en woont inmiddels al 23 jaar met haar echtgenoot in Emmen. Samen hebben ze drie kinderen.
"Als je nu de vluchtelingenstroom ziet dan voel ik weer precies hoe het was toen ik vluchteling was. Alle hulp is dan welkom. Ik werd toen geholpen en daarom doe ik het nu ook", zegt Abdulahi. "Ik vind het ook heel erg als mensen hun oordeel snel klaar hebben over vluchtelingen zonder de feiten te kennen."
Chinese muur
Voor het project Moving People is een 3D-scan van Abdulahi gemaakt en aan de hand daarvan 1001 poppetjes die door het hele land zwerven. "Maar ook internationaal", zegt Abdulahi. "Ik was in Amerika, maar heb zelfs al gezien dat ik op de Chinese muur zit. Dat is echt fantastisch."
Begrip creëren
Voor het project zijn poppetjes van tien vluchtelingen gemaakt. Het initiatief komt van creatief collectief Power of Art House, dat vluchtelingen op deze manier een gezicht wil geven.
"Het is de bedoeling begrip te creëren voor vluchtelingen. Want het wordt vergeten dat het echt mensen zijn die op de vlucht zijn", zegt Abdulahi. "Als je een poppetje tegenkomt, is het de bedoeling dat je die verplaatst en het bijbehorende verhaal op sociale media deelt met de hashtag movingpeople."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.