'Leerstoel Meent van der Sluis pas echt eerbetoon'

EMMEN/ASSEN - "Eigenlijk is er maar één echt posthuum eerbetoon te bedenken voor wijlen Meent van der Sluis uit Assen. En dat is 'een leerstoel Meent van der Sluis' aan de Rijksuniversiteit Groningen, over alles wat in de diepe ondergrond gebeurt."
Dat zegt oud-PvdA-Statenlid Henk Jeurink uit Emmen, die jarenlang samen met Meent van der Sluis in de Drentse Staten zat.
'Meent was een eenling'
Jeurink trok samen met de Assenaar op in zijn strijd tegen de gevolgen van de gaswinning door de NAM. "Meent was eigenlijk een eenling, die altijd doorzette totdat hij zijn zin kreeg. En dat deed hij op een manier, waardoor iedereen hem na zijn dood nog kent."
Geograaf Van der Sluis die in 2000 op 56-jarige leeftijd overleed, trok ten strijde tegen de NAM, toen sinds eind jaren tachtig zowel Drenthe als Groningen werden opgeschrikt door aardschokken. Van der Sluis legde direct verband tussen de bevingen en de gaswinning. Hij werd daarvoor jarenlang weggehoond, vooral door de NAM en deskundigen van het KNMI.
Publiciteit zoeken
Maar Van der Sluis hield voet bij stuk en schuwde daarbij niet de publiciteit. Hij was in het dagelijks leven aardrijkskundeleraar, maar maakte van zijn politieke functie als PvdA-Statenlid, dankbaar gebruik om regelmatig de publiciteit te halen met zijn argumenten. Volgens Jeurink deed Van der Sluis dat beslist niet om zijn eigen gelijk te krijgen. "Hij deed dat vooral omdat hij het te doen had met de mensen die last hadden van de aardbevingen. In eerste instantie gebeurde daar niets aan. En dat was vooral zijn drijfveer."
Volgens Henk Jeurink heeft Van der Sluis er niet echt onder geleden, dat de NAM de filosofie van Van der Sluis weghoonde. "Het is wel triest dat de NAM hem nooit die erkenning heeft gegeven. Maar volgens Meent kon hij er wel mee leven. Strijd was een deel van zijn leven, en als hij direct gelijk had gekregen, had hij een ander leven gehad."
Stichting
Jeurink vindt het mooi dat er nu de Stichting Meent van der Sluis is opgestaan. Deze stichting wil gedupeerden van de gaswinning in het Noorden een hart onder de riem steken. Welk plan de stichting daarvoor heeft, wordt vanmiddag gepresenteerd in Slochteren. De stichting draagt de naam van Meent van der Sluis. "Zijn onverschrokken houding is onze inspiratiebron", aldus de stichting onder aanvoering van Piter Bergstra, oud-verslaggever van Dagblad van het Noorden.
Leerstoel
Jeurink zegt daarover: "Ik vind het zeker een goed initiatief en vanwege de naam al een eer voor Meent. Maar ik zou het pas echt een eerbetoon vinden, als er een leerstoel komt genoemd naar Meent, die zich bezighoudt met alle gevolgen van wat er in de diepe ondergrond gebeurt. Ze zijn al jaren druk bezig om er van alles uit te halen, maar er wordt ook al jaren aan gedacht om er weer van alles in te stoppen. Je moet goed onderzoeken, wat dat allemaal betekent. En als die leerstoel dan betaald wordt door de NAM... een beter eerbetoon kan ik niet bedenken."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.