Agressieve wielrenner: Ze kwamen als dollen uit de auto, ik heb me alleen verweerd

ASSEN - De 61-jarige man uit Een-West, die terecht staat voor poging zware mishandeling van drie personen, zegt dat hij zelf werd bedreigd en zichzelf alleen heeft verweerd.
Het openbaar ministerie eist een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 120 dagen tegen hem.
De man kwam op 12 juli 2014 op de Oude Norgerweg tussen Zeijen en Peest in botsing met de spiegel van een auto waarna een worsteling ontstond met de inzittenden van de auto.
In de auto zaten een vader (58), een moeder (55) en een dochter (31).

Twee verschillende verhalen

Volgens het gezin reed de man midden op de weg en wilde hij niet uitwijken. De wielrenner verklaart precies het omgekeerde. "De auto reed veel te hard en week totaal niet uit," aldus de man.
Na de botsing stopt de wielrenner, maar fietst vervolgens toch verder. Het gezin gaat achter de man aan en rijdt hem klem. Dan ontstaat er een worsteling. Wie de eerste klap uitdeelt is niet duidelijk.

Gebroken neus

Uit een rapport van de GGD blijkt dat de vader bij de worsteling een gebroken neus en verschillende blauwe plekken op heeft gelopen. Ook de moeder en dochter lopen blauwe plekken en schrammen op. "Mijn leven is een hel sinds die dag. Ik heb psychiatrische hulp maar ben alle dagen angstig, bang. Ik kom amper mijn huis uit," zegt de dochter.

240 uur werkstraf

De officier van justitie kiest voor het verhaal van het gezin. "Dat verhaal is het meest consistent en letsels liegen niet," aldus de officier. "De man heeft een blanco strafblad en volgens deskundigen is de kans op herhaling laag."

Zelfverdediging

Volgens advocaat Jeroen de Boer is zijn cliënt geen agressieve wielrenner. "Mijn cliënt werd de berm ingedrukt, klemgereden, uitgescholden en agressief bejegend maar toch had hij tot aan dat moment nog niemand met een vinger aangeraakt," aldus de advocaat.
Volgens de advocaat heeft de man zichzelf slechts geprobeerd te verdedigen tegen het agressieve gezin.
De wielrenner heeft zelf ook aangifte gedaan van mishandeling, maar die zaak is door het openbaar ministerie geseponeerd. Volgens het OM hebben de gezinsleden uit noodweer gehandeld.
De uitspraak van de rechtbank in Assen is over twee weken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.