Groot aardbevingsmonument met 'het licht' van Meent van der Sluis

ASSEN - Er komt een aardbevingsmonument dat laat zien wat gevolgen zijn van gaswinning. Symbool daarvoor is een acht meter hoge baksteen, gemaakt van staal, met een scheur erin.
De scheur is 's avonds verlicht, door licht van zonnepanelen. Het initiatief komt van de Stichting Meent van der Sluis.
Meent van der Sluis
Dat licht symboliseert volgens de initiatiefnemers ook geoloog Meent van der Sluis uit Assen. Hij liet al in de jaren tachtig en negentig zijn licht op de zaak schijnen, en zei dat aardbevingen het gevolg waren van gaswinning. Hij heeft daar heel lang voor gewaarschuwd, maar hij werd weggehoond door de NAM en andere autoriteiten.
Het Andere Monument
Het monument heet Het Andere Monument. Het is de tegenhanger voor de Gasmolecule langs de A7, een kunstwerk ter viering van 50 jaar gaswinning door de NAM. Dat is in 2008 onthuld door de Koningin en kostte drie ton. "Dat monument staat fier in de middenberm van de A7. Als trots van de gaswinning. Maar eigenlijk is het een klap in het gezicht van de Groningers. Want voor hen valt niks te vieren. Kijk naar alle ellende," zegt voorzitter Piter Bergstra van de Stichting Meent van der Sluis.

Barst met je gas

De barst in de levensgrote baksteen staat symbool voor de scheuren in huizen en andere bouwwerken, maar ook voor de barsten in levensgeluk, vertrouwen en toekomstverwachtingen. "En zo laten we ook zien: Barst met je gas en blijf met je poten van onze huizen af!," aldus Bergstra.

Crowdfunding

Ook het aardbevingsmonument moet drie ton kosten. Dat moet via crowdfunding en sponsoring bij elkaar worden gebracht. "We gaan ervan uit dat Groningers en Drenten dit initiatief van harte ondersteunen. Maar ook uit andere delen van het land verwachten we steun. Dankzij ons gas, heeft de rest van ons land warme voeten. Maar hier in het Noorden zitten we met de gebakken peren. Dat moeten ook zij inzien."

Plek ook langs A7

Ontwerper van het kunstwerk is de Groninger kunstenaar Karel Buskes. De exacte plek voor Het Andere Monument staat nog niet vast. Maar bedoeling is dat het ook ergens langs de A7 komt op een stuk landbouwgrond. "Mensen die langs de het kunstwerk van de Gasmolecule rijden, moeten ook kort daarna de andere, zwarte kant van de medaille zien van de gaswinning. En dat is onze baksteen met scheur."
Waar het monument precies komt, kan stichtingsvoorzitter Piter Bergstra nog niet zeggen, "vanwege grondonderhandelingen". Het streven is dat binnen een jaar duidelijk is of het aardbevingsmonument haalbaar is. Mensen die het initiatief steunen kunnen terecht op een speciale website.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.