Nieuw-Weerdinger veroorzaakt dodelijk ongeval onder invloed: cel geëist

De man knalde op een boom (Rechten: Persbureau Meter)
De man knalde op een boom (Rechten: Persbureau Meter)
NIEUW-WEERDINGE - Hij reed zonder gordel en had kort voor hij achter het stuur stapte speed gebruikt. Dat verklaarde een 25-jarige man uit Nieuw-Weerdinge over de avond van 16 maart, toen hij met zijn auto in een slip raakte en tegen een boom knalde op de Oude Dijk bij Exloo. Hij raakte gewond, maar zijn 31-jarige kameraad uit Nieuw-Buinen overleefde de klap niet.
Voor zijn schuld aan het dodelijk ongeval eiste de officier van justitie vandaag acht maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk en twee jaar rijontzegging tegen de man uit Nieuw-Weerdinge. Ook wil de aanklager dat hij bijna 5.000 euro schadevergoeding betaalt aan de vader van zijn overleden vriend.
Uit auto geslingerd
Ook de 31-jarige man droeg die avond geen gordel en werd, net als de verdachte, door de klap uit de auto geslingerd. Hoe het ongeluk precies kon gebeuren, kon de Nieuw-Weerdinger zich niet meer goed herinneren, verklaarde hij in de rechtszaal.
Speed
Hij en zijn vriend kwamen terug van een autosloperij, waar ze onderdelen hadden opgehaald voor zijn auto die niet meer APK-goedgekeurd was. Nadat de politie ghb en cannabis in de auto vond, werd een bloedtest afgenomen bij de verdachte. Daaruit bleek dat hij speed had gehad. De man gaf toen dat hij verslaafd was aan drugs, maar dat hij sinds een paar maanden, met hulp van verslavingszorg was gestopt.
Schuldig gevoel
De officier van justitie betwijfelde of hij de ernst van het ongeval wel helemaal inziet. Na 16 maart werd de man nog twee keer aangehouden achter het stuur: één keer omdat er een heel sterke hennepgeur uit de auto kwam en één keer omdat hij met de auto in een sloot lag. Of hij daarvoor ook nog voor de rechter moet komen, is niet duidelijk. Wel verklaarde hij dat hij zich erg schuldig heeft gevoeld over de dood van zijn vriend.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.