Borger-Odoorn doet onderzoek naar taken en omvang ambtelijke organisatie

De begroting van Borger-Odoorn (Rechten: RTV Drenthe / Steven Stegen)
De begroting van Borger-Odoorn (Rechten: RTV Drenthe / Steven Stegen)
EXLOO - De gemeente Borger-Odoorn laat een breed opgezet onderzoek uitvoeren binnen de ambtelijke organisatie. Daar is de afgelopen jaren flink op bezuinigd en het eind is nog niet in zicht.
Het onderzoek moet uitwijzen of de ambities nog wel stroken met de sterkte van de formatie. "De afgelopen vijf jaar is er flink bezuinigd. In totaal voor vijf miljoen. Daarvan is er één miljoen bezuinigd op de ambtelijke organisatie. Daar kraakt en piept het", aldus wethouder Ton Souverein bij de presentatie van de begroting.

Steeds moeilijker

Souverein verwacht de uitkomsten van het onderzoek volgend voorjaar. "We zien als college ook wel dat bezuinigen op de ambtenaren steeds moeilijker is. De eerste jaren lukt dat wel, maar de laatste loodjes wegen het zwaarst."

Tevreden

De wethouder financiën zegt verder tevreden te zijn. "Over de begroting van 2016 heb ik een positief gevoel. We hebben een klein overschot en we kunnen de stijging van de lasten zeer beperkt houden. Die is in jaren niet zo laag geweest."
OZB-tarief omhoog
Het tarief voor de OZB gaat in Borger-Odoorn wel met 2,75 procent omhoog, maar daar staat tegenover dat de reinigingsrechten behoorlijk dalen. De gemeente is daar minder geld aan kwijt. Dat komt doordat vuilniswagens minder vaak rijden, een aanbestedingsvoordeel en betere scheiding van afval.
Het voordeel van drie ton vloeit terug naar de burger. Al met al is een gemiddelde inwoner van Borger-Odoorn daardoor in 2016 0,37 procent meer kwijt aan gemeentelijke belastingen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.