'Plezier maken' in Nederland levert negen maanden cel op

Een inbreker (archieffoto RTV Drenthe)
Een inbreker (archieffoto RTV Drenthe)
EEXT - Drie mannen van 20, 21 en 23 jaar uit Litouwen moeten negen maanden de cel in voor het plegen van woninginbraken in Drenthe. Dat bepaalde de rechtbank in Assen vandaag.
Samen braken de mannen in april in bij drie woningen in Eext, Gasselte en Norg. De buit bestond voornamelijk uit grote hoeveelheden sieraden. Die vond de politie na hun aanhouding terug op de hotelkamer in Amersfoort waar het trio verbleef.
Blanco strafblad
De 21-jarige man heeft ook ingebroken in een woning in De Wijk. Daar stal hij eveneens sieraden. Uit onderzoek bleek dat bloedsporen in het huis zijn DNA-bevatten. Hoewel het Openbaar Ministerie een jaar cel tegen hem eiste, omdat hij één inbraak meer heeft gepleegd dan de andere twee, legde de rechtbank drie gelijke celstraffen op. De rechtbank hield er rekening mee dat de andere mannen in Litouwen ook al eens waren veroordeeld en de 21-jarige man een blanco strafblad had.
Navigatiesysteem
De Litouwers wilden twee weken geleden tijdens de rechtszaak alleen kwijt dat ze naar Nederland waren gekomen om "plezier te maken". Over de inbraken wilden ze niks kwijt. De politie ontdekte na hun aanhouding dat de adressen waarop was ingebroken, waren ingevoerd in het navigatiesysteem van hun huurauto.
Het trio moet, behalve de cel in, ook 775 euro betalen aan het slachtoffer uit Gasselte. Het bejaarde slachtoffer is nog altijd bang in haar eigen huis.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.