'Als je vindt dat het zo moet, kom je hier zelf maar om dat te vertellen'

BEILEN - Burgemeester Ton Baas van Midden-Drenthe kreeg vanochtend pas te horen dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff zevenhonderd extra asielzoekers wil huisvesten in Oranje.
Baas was duidelijk naar Dijkhoff: "Als je vindt dat het zo moet, kom je hier zelf maar om dat te vertellen. En dat heeft hij gedaan", vertelt Baas vanavond. "Ik breng een ander zijn boodschap niet over."
Afspraken geschonden
Baas is niet blij met de mededeling van Dijkhoff. "Ik vind het een ernstige zaak. We hebben afspraken gemaakt met het dorp", legt Baas uit. "Dat zijn goede afspraken die we elke twee à drie weken monitoren. Het ging goed en nu dit, werd er gezegd door de bewoners."
Vertrouwen aangetast
De burgemeester zegt wel begrip te hebben voor de situatie. "Het is een noodsituatie, maar ik heb een afspraak met de bevolking. Het vertrouwen in de overheid is hiermee danig aangetast. Ik vind dat je de afspraak met het dorp Oranje integraal moet nakomen."
Drie keer weigeren
Baas zegt vanaf augustus drie keer contact hebben gehad met Dijkhoff. "Drie keer heb ik extra asielzoekers geweigerd. Gisteravond voor het laatst en vanochtend lag er een brief", aldus Baas. "Het vluchtelingenprobleem is de verantwoordelijkheid van staatssecretaris en alle gemeenten in Nederland. In sommige gemeenten is nog geen opvang, maar je moet het in gezamenlijkheid dragen. De gemeente Midden-Drenthe levert nu al een prima bijdrage met 700 asielzoekers."
In Nieuwsuur zei Baas vanavond desgevraagd dat hij ervan uit gaat de opvang van korte duur is. "72 uur, of in ieder geval niet langer dan een week." Baas zegt Dijkhoff daaraan te houden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.