Tichelaar: Geen goed besluit, zonder overleg krijg je geen draagvlak

ORANJE - Commissaris van de koning Jacques Tichelaar vindt het besluit van staatssecretaris Klaas Dijkhoff om zevenhonderd extra asielzoekers op te vangen in Oranje een heel onverantwoord besluit.
"Als je draagvlak wil voor de opvang van asielzoekers, is er minimaal een goed overleg met de burgers, de wijk, de gemeenteraad en het college nodig", vertelt Tichelaar. "Daar was van niets sprake. Daar waren wij zeer ongelukkig mee."
'Immens probleem'
"De staatssecretaris heeft een immens probleem", zegt Tichelaar. "Dat zal ik niet ontkennen. Als er een toestroom is van drieduizend vluchtelingen per week en op basis daarvan moet je onderdak vinden voor hen is dat niet een geringe klus. Maar wij hebben ook een verantwoordelijkheid en het minimale daarvan is dan een goed overleg."

1400 vluchtelingen

Inwoners van Oranje kregen gisteravond tijdens een bijeenkomst te horen dat er zevenhonderd extra asielzoekers in het vakantiepark bij Speelstad Oranje komen. Daarmee komt het aantal vluchtelingen in het dorp op 1400.
"In Oranje wonen ongeveer 150 mensen", aldus Tichelaar. "Daar zijn nu zevenhonderd asielzoekers, dat gaat goed, dat hebben mensen geaccepteerd. Om nu de claim te leggen op zevenhonderd extra bedden, is iets te veel van het goede."
In april besloot de gemeenteraad van Midden-Drenthe, na veel commotie in het dorp, dat zevenhonderd het maximum aantal asielzoekers zou zijn. Maar staatssecretaris Dijkhoff legt dat besluit naast zich neer en kon niet anders dan extra asielzoekers opvangen in Oranje, zo zei hij na afloop van de bijeenkomst over de opvang gisteravond.

Boos

Na afloop van de bijeenkomst belaagden boze inwoners van Oranje Dijkhoff en blokkeerden de weg met auto's toen de staatssecretaris wilde vertrekken. Een vrouw, ging voor de auto staan om deze tegen te houden. Ze werd weggetrokken door een agent en viel. De vrouw heeft haar elleboog gebroken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.