Burgemeester Ton Baas vandaag in gesprek met staatssecretaris Dijkhoff over situatie Oranje

ORANJE - Burgemeester van Midden-Drenthe Ton Baas gaat vandaag in gesprek met staatssecretaris Klaas Dijkhoff over de zevenhonderd extra asielzoekers die naar Oranje komen.
"Ik ga een fikse nabeschouwing houden met de staatssecretaris", zegt Ton Baas op Radio Drenthe.

'Noodopvang is noodopvang'

"Ik ga met hem in gesprek over het karakter van noodopvang", legt Baas uit. "Noodopvang is noodopvang en geen permanente uitbreiding. Mijn inzet in het gesprek zal zijn om deze extra noodopvang zo kort mogelijk te laten duren."

'Moet niet op deze manier'

"De staatssecretaris zal hopelijk doordrongen zijn dat dit een bijzondere omstandigheid is met zoveel extra asielzoekers", zegt Baas. "Ik hoop dat hij tot inzicht komt dat het hier niet op deze manier moet."


Tweede Kamer ook verbaasd

Ook vanuit de Tweede Kamer wordt met verbazing gereageerd op het besluit van de staatssecretaris. "Ik ben wel geschrokken. De mensen zijn overruled door het besluit. Dan moet de nood wel heel hoog zijn als je het op deze manier doet", zegt Tweede Kamerlid Agnes Wolbert uit Annen. "We gaan dat natuurlijk vandaag aan Dijkhoff vragen waarom hij dit zo gedaan heeft."

Vertrouwen

"Ik denk dat wij het vertrouwen van de inwoners van Oranje het snelste terug kunnen winnen door te laten blijken dat noodopvang ook echt noodopvang zal zijn en door te laten blijken dat het niet lang gaat duren", vertelt Ton Baas. "Maar men zal er altijd op beducht zijn dat er weer zo'n actie zou kunnen komen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.