Politiek in Den Haag reageert op situatie in Oranje: 'We worden op de proef gesteld'

ORANJE - Vanuit Den Haag stromen de reacties binnen over de gebeurtenissen in Oranje. Inwoners van het dorp kwamen gisteravond in opstand tegen de komst van zevenhonderd extra vluchtelingen in de noodopvang.
Het is niet uitgesloten dat ook andere gemeenten worden gedwongen tot noodopvang van vluchtelingen. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff vandaag.

Vicepremier Lodewijk Asscher

"We worden als land danig op de proef gesteld", zegt vicepremier Lodewijk Asscher. "Ik begrijp de woede en de emotie en begrijp dat mensen zich verraden voelden. Maar dat is nooit een excuus om de grens over te gaan en de auto van de staatssecretaris te belagen. Je kunt het altijd relativeren en bagatelliseren , maar daar hebben we slechte ervaringen mee in dit land."
Asscher zegt dat verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff voor de keuze stond om zevenhonderd mensen op straat te laten slapen of om gebruik te laten maken van de zevenhonderd lege bedden in Oranje. "Het is niet leuk om te doen, maar het hoort bij ons werk."
Halbe Zijlstra (VVD)
De grens van wat Nederland zowel fysiek als maatschappelijk aankan bij de opvang van vluchtelingen is in zicht, volgens VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.
"Ik begrijp de onrust onder de bewoners van Oranje heel goed. Het bewijst dat zowel de fysieke als maatschappelijke grens in zicht is van wat we nog aan kunnen. Blijkbaar is de nood zo hoog dat staatssecretaris Dijkhoff dit heeft moeten besluiten, om te voorkomen dat mensen op straat gaan zwerven en overlast veroorzaken. Reden temeer om alles op alles te zetten om de instroom in te dammen."
Diederik Samsom (PvdA)
"Wat mij betreft moet dit niet nog een keer herhaald worden", zegt PvdA-voorman Diederik Samsom. Het kabinet moet vandaag van Samsom nog in gesprek met de 32 grootste gemeenten van Nederland over de opvang van asielzoekers.
Volgens Samsom moeten gemeenten zelfstandig de opname van kleine groepen
asielzoekers kunnen organiseren. Ook moet de opvang kleinschaliger. Hij vindt dat gemeenten niet meer overvallen moeten worden met grote aantallen vluchtelingen, zoals in Oranje.
Minister Ard van der Steur (VVD)
Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie vindt dat geweld en agressie geen oplossing zijn voor de problemen in Oranje. "Ik snap heel goed dat er emoties zijn over wat er op dit moment in Nederland gebeurt. Maar mensen moeten het gesprek aangaan, ook met de staatssecretaris, want daarvoor was hij in Oranje", zegt Van der Steur.

Sybrand van Haersma Buma (CDA)

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma beschuldigt de regering van "bestuurlijke chantage". Volgens hem heeft het Kabinet te laat gereageerd op de vluchtelingenstroom en schuift de overheid het eigen falen in de opvang van asielzoekers nu af op Oranje. "Oranje heeft dit niet veroorzaakt", zei de politicus in Nieuwsuur.

Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

Draagvlak bij gemeenten en bewoners is noodzakelijk voor de opvang van asielzoekers. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Volgens de VNG zet de overheid de verhoudingen met de gemeente onder druk door niet vooraf de komst van asielzoekers te bespreken. "Het kabinet heeft nu zonder overleg vooraf honderden extra vluchtelingen in een gemeente (Oranje) geplaatst. Dat zet de verhoudingen tussen overheden onder druk", aldus de vereniging op haar website.
Volgens de VNG laten gemeenten zien dat ze "hun uiterste best doen om voor
die opvang én voor draagvlak te zorgen."

Waar is minister-president Mark Rutte?

De Tweede Kamer praat volgende week woensdag met premier Mark Rutte en Klaas Dijkhoff over de vluchtelingenproblematiek.
Er was vandaag al geklaagd over de onzichtbaarheid van Rutte in deze rumoerige tijd. De minister-president is op handelsmissie naar de Verenigde Staten. Hij is hier nodig in verband met de oplopende spanningen over de opvang van vluchtelingen, aldus Emile Roemer (SP).
Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat de premier veel overlaat aan zijn bewindslieden. Dit is een moment dat de premier leiderschap moet tonen, aldus Klaver.
Alexander Pechtold van D66 en Henk Krol van 50PLUS verwezen naar de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die de vluchtelingenportefeuille wel veel meer naar zich toetrekt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.