Delftlanden: Wonen in een wijk die niet van de grond komt

EMMEN - Het had dé nieuwbouwwijk van Emmen moeten worden: Delftlanden. Maar de plannen voor het stuk grond aan de rand van Emmen komen niet van de grond. Van de 1600 beschikbare kavels zijn er amper 300 bebouwd.
En een deel van de woningen staat leeg. Maar is de wijk dan mislukt? "Nee!" zeggen de inwoners die er met veel plezier wonen.

Hoe is het om er te wonen?

Dennis Blaak is voorzitter van de wijkvereniging en woont sinds 2011 met zijn gezin in de wijk Delftlanden. "Toen wij gingen bouwen waren er voldoende opties op kavels om ons heen en dat geeft vertrouwen. Maar samen met onze buren zijn wij de enigen die hier zijn komen wonen."

Dubbel gevoel

Het is volgens Blaak een dubbel gevoel: "Ik ben iemand van het glas is halfvol, dus ik probeer het positief te benaderen. Natuurlijk wil ik graag buren en hoop ik op de verkoop van kavels en nieuwe woningen, maar ondertussen geniet ik ook van de rust en de ruimte om ons heen."

Weinig voorzieningen

Dat er in de wijk weinig voorzieningen zoals een huisarts of een supermarkt zijn, vinden de meeste bewoners volgens Blaak niet erg. "Alles zit vlakbij in andere wijken en op de fiets zijn we in tien minuten in het centrum van Emmen."

Naar de basisschool

De wijk heeft twee basisscholen. De openbare en de christelijke school. Samen tellen zij ruim 120 leerlingen. De scholen delen een noodgebouw met de kinderopvang. Pas als de wijk gaat groeien verhuizen de scholen naar een permanent gebouw.
"Natuurlijk hebben wij er last van dat hier weinig mensen zijn komen wonen, vertelt Jeroen Imbos, directeur van OBS Delftlanden. "Maar het heeft ook z'n voordelen, we hebben kleine klassen en de kinderen krijgen alle aandacht."
Daarnaast kent de school geen lege klassen. Die worden na de herfstvakantie opgevuld door de peuterspeelzaal.

Schouders eronder

De bewoners zitten ondertussen niet bij de pakken neer en proberen er het beste van te maken. De wijkvereniging organiseert verschillende activiteiten.
Deze week zijn door de leerlingen nog negen zelfontworpen verkeersborden onthuld. Die worden in de wijk geplaatst.

"Het komt goed"

Blaak is positief over de toekomst. "We proberen samen met andere partijen om mensen naar de wijk te trekken. We merken gelukkig dat er heel veel reuring is. De markt en de economie trekken aan dus we hopen dat dit een positieve uitwerking heeft op Delftlanden."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.