Hoe voorkom je een lekke leiding bij werkzaamheden? Op pad met Agentschap Telecom

ASSEN - Een kapotte gasleiding of een lek in een waterleiding door graafwerkzaamheden. Er ligt een wirwar van kabels en leidingen in de Drentse bodem. Om te voorkomen dat die geraakt worden, rijden inspecteurs van Agentschap Telecom elke dag langs graafwerkzaamheden.
RTV Drenthe-verslaggever Steven Ophoff reed vandaag een stukje mee met inspecteur Frank van Bree.
Graafschade
Donderdagochtend is Van Bree al vroeg op pad om graafwerkzaamheden in Rolde en Assen te controleren. "Als er gegraven wordt, is dat voor ons een signaal om een controle uit te voeren. We kijken dan of er zorgvuldig gegraven wordt. Het gaat om het verminderen van graafschade."

Ondergrondse wirwar
Het is druk onder de grond. Vlak onder het oppervlak lopen tal van kabels en leidingen die onze huizen van bijvoorbeeld stroom, internet en gas voorzien. In de aarde liggen ze veilig, totdat in de buurt graafmachines aan het werk gaan.
Om ervoor te zorgen dat de kabels heel blijven moeten graafmachinisten bepaalde regels volgen. Zo moet vaak eerst handmatig met een spade de grond getest worden voor een grote machine aan het werk kan. Het Agentschap Telecom ziet erop toe dat die regels ook echt worden nageleefd.
"Sommige instanties kennen ons en hebben wel eens negatief met ons te maken gehad. Over het algemeen worden we vrij goed ontvangen en is het gesprek prettig", aldus Van Bree. "Dan kunnen we op een normale manier de controle uitvoeren."

Grote gevolgen
Als het misgaat, kunnen de gevolgen groot zijn. In Apeldoorn zat een woonwijk een week zonder gas nadat er water in de ondergrondse gasleidingen kwam. Die moesten eerst allemaal weer kurkdroog worden gemaakt.
"Heel vaak komt het voor dat bij graafactiviteiten de kabels en leidingen worden beschadigd. Dat is vervelend voor de omgeving maar kan ook voor het milieu gevaarlijk zijn", vertelt Van Bree.
"Er liggen ook gevaarlijke leidingen in de grond met chemische middelen bijvoorbeeld. Daar moet je ook niet aan denken dat daar wat mee gebeurt. Dus we moeten zorgen dat waar we gaan graven we dat ook zorgvuldig doen."

Wet WION

De regels rond graafwerkzaamheden zijn vastgelegd in de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten. Als een bedrijf of particulier wil graven moet eerst een melding worden gedaan bij het Kadaster. Afhankelijk van hoeveel leidingen er lopen en hoe belangrijk die zijn moet met meer zorg te werk worden gegaan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.