Burgemeesters en CdK overleggen over opvang vluchtelingen

ASSEN - De twaalf Drentse burgemeesters en commissaris van de koning Jacques Tichelaar overleggen vanavond met elkaar over de opvang van vluchtelingen. De bestuurders willen van elkaar weten hoe het nu gaat met de opvang. En of er nog ruimte voor nieuwe opvang is.
De vraag voor extra opvang wordt vanuit het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, het COA, en het kabinet regelmatig gesteld aan de burgemeesters.

'Drenthe doet veel'

Maar volgens burgemeester Bijl van Emmen, één van de initiatiefnemers van de bijeenkomst, doet Drenthe al veel. "Ik denk dat we in Drenthe meer dan gemiddeld ons best doen. Als heel Nederland dat doet, dan had het kabinet een zorg minder denk ik".

Burgemeester wisselen ervaringen uit

Wat er in Oranje gebeurde deze week, wordt ook besproken. De burgemeesters snappen niet dat het zo ver heeft moeten komen. Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie besloot in Oranje honderden extra asielzoekers op te vangen, terwijl er met de bevolking afspraken waren gemaakt over een maximum van 700 mensen. "Als er één plek is in Nederland waar hij dit niet had moeten doen, dan is dat in de provincie Drenthe", vindt Bijl.

Ervaringen en tips

De bijeenkomst is er om ervaringen met elkaar uit te wisselen, tips uit te wisselen en te kijken hoe het gaat met bijvoorbeeld de inzet van politie. Hoe betrekken we de buurt erbij. Het zijn vooral praktische zaken".

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.