Steun in Tweede Kamer voor regionale omroep

Het mediadebat in de Tweede Kamer (Foto RTV Drenthe: Serge Vinkenvleugel)
Het mediadebat in de Tweede Kamer (Foto RTV Drenthe: Serge Vinkenvleugel)
DEN HAAG - "Regionale omroepen in dunbevolkte gebieden zoals Drenthe, moeten extra aandacht krijgen", dat vindt Tweede Kamerlid Pieter Heerma van het CDA.
"Juist in Drenthe is afgelopen week in de kwestie Oranje door RTV Drenthe weer bewezen wat het belang is van een onafhankelijke, goede publieke regionale omroep." Staatssecretaris Sander Dekker van Media
aan de bezuiniging van 17 miljoen euro op de regionale omroepen.
Een poging van SP en GroenLinks in de Tweede Kamer om de korting van 17 miljoen tegen te houden kreeg in de nacht van donderdag op vrijdag onvoldoende steun.

Waakhond

Onder meer GroenLinks, SP, CDA, ChristenUnie en D66 vroegen tijdens het debat aandacht voor de positie van regionale omroepen als waakhond van de regionale en lokale democratie, meldt Omroep Zeeland. Die partijen deden dan ook de oproep dat de journalistiek ook in dunbevolkte gebieden gewaarborgd moet worden.
Volgens Dekker hem wordt de komende jaren niet gemorreld aan het feit dat er in alle provincies in ieder geval een regionale omroep blijft. Sterker: als er van onderop een beweging komt dat er meerdere omroepen per provincie ontstaan, is hij daar ook niet tegen.

Netflix en Youtube

De VVD en PVV staan lijnrecht tegenover die partijen. Volgens hen is de publieke omroep een achterhaald fenomeen dat geen bestaansrecht meer heeft in een tijd waarin mensen steeds vaker kijken naar Netflix en Youtube. Daarbij maakte VVD wel de opmerking dat het knap is van de regionale omroepen dat ze overeind zijn gebleven in een veranderd medialandschap.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.