Oosterhesselen krijgt vierhonderd asielzoekers in één keer

OOSTERHESSELEN - Het asielzoekerscentrum dat in Oosterhesselen wordt gebouwd, krijgt in één keer vierhonderd bewoners. De gemeente Coevorden gaat niet akkoord met de zogenoemde gefaseerde instroom die dorpsbewoners graag wilden.
Dat bleek vanavond bij een overleg van wethouder Joop Brink met de klankbordgroep Oosterhesselen. Brink lichtte de groep in over de voorlopige bestuursovereenkomst van de gemeente met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Wennen

De klankbordgroep, die bestaat uit een afspiegeling van de inwoners, wil graag dat er eerst 150 asielzoekers komen, zodat het dorp aan de situatie kan wennen en dat dat aantal pas later wordt opgeschroefd naar vierhonderd.

'Teleurgesteld'

De gemeente stelt dat een gefaseerde instroom er niet inzit vanwege het grote aantal vluchtelingen dat momenteel naar ons land komt. "Ik ben wel teleurgesteld dat de gemeente daar niet in meegaat", zegt voorzitter Liesbeth Mennink van Plaatselijk Belang Oosterhesselen.

Gezinnen

De klankbordgroep had ook de wens dat de groep asielzoekers voor de helft uit gezinnen bestaat en niet uit bijvoorbeeld alleen mannen. Ook dat kan de gemeente niet toezeggen, nu de nood hoog is. "Ook dat vinden we jammer, want we denken dat een groep asielzoekers met veel gezinnen makkelijker wordt opgenomen in het dorp", zegt Mennink die namens Plaatselijk Belang in de klankbordgroep zit.

Meldpunt

Ze noemt het positief dat er vanuit het COA iemand wordt aangesteld die in het eerste jaar zorgt voor extra begeleiding en dat er een overlegcommissie met daarin bewoners komt. Ook komt er bij het azc een meldpunt dat dag en nacht bereikbaar is voor dorpsbewoners.

Zorgen

“We hebben ook oog voor de zorg van inwoners. Wanneer een dorp van deze omvang tijdelijk een aantal extra inwoners krijgt, brengt dat natuurlijk ook zorgen met zich mee. Voor ons is het ook een dilemma om enerzijds onze verantwoordelijkheid te nemen en anderzijds met een door iedereen gedragen oplossing te komen", zegt wethouder Joop Brink.
"Wij denken dat we dit azc als samenleving met de voorwaarden in deze bestuursovereenkomst prima aankunnen, maar we moeten ons voorbereiden. En dat moeten we samen doen!”

Bijeenkomst dorpsbewoners

Op 15 oktober licht het college van burgemeester en wethouders inwoners van Oosterhesselen in tijdens een bijeenkomst in sporthal De Goorn. Op 27 oktober wordt de voorlopige bestuursovereenkomst besproken in de commissievergadering behandeld. Wanneer het azc daadwerkelijk wordt gebouwd, is nog niet bekend.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.