ChristenUnie: Kleinere azc's moeten problemen als in Oranje voorkomen

ORANJE - De ChristenUnie wil dat er ook mogelijkheden komen voor kleinere asielzoekerscentra in Nederland. Dat moet problemen als in Oranje van afgelopen dinsdag voorkomen, zegt fractievoorzitter Arie Slob. Hij bezoekt vandaag het dorp.
"Ik vind het heel erg wat er dinsdag in Oranje is gebeurd", kijkt Slob terug. "Het is een discussie die al maanden geleden is gehouden. Wat kunnen we aan qua draagkracht in zo'n klein dorp met zoveel asielzoekers? Als je dan op deze manier ineens wordt overvallen met een verdubbeling van het aantal vluchtelingen, dat had natuurlijk niet mogen gebeuren."

"Probleem Oranje kon je zien aankomen"

Slob verwijt het kabinet dat zij het probleem in Oranje hadden kunnen zien aankomen. "Wij hebben er al een aantal keer op aangedrongen dat er ook ruimte moet komen voor kleinere asielzoekerscentra. Sommige gemeenten hebben ruimte voor vijftig of honderd vluchtelingen. Maar het COA accepteert alleen azc's voor meer dan driehonderd mensen. Daar gaan wij vandaag weer voor pleiten bij het COA."

Op visite in Oranje

Samen met partijgenoot Joël Voordewind brengt Slob vandaag een bezoek aan Oranje. Zij gaan praten met inwoners van Oranje, het COA, B en W van Midden-Drenthe en gedeputeerde Jumelet. Ook wordt het schooltje bekeken op azc en gaat het duo in gesprek met bewoners. Op die manier wil de ChristenUnie een duidelijk beeld krijgen van wat er speelt in het dorp en op het azc.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.