Deze maand al duidelijkheid over rechtbanken?

DEN HAAG/ASSEN - Mogelijk komt er nog deze maand duidelijkheid over de zeven rechtbanken, die fors afgeslankt dreigen te worden, waaronder die in Assen. Het CDA wil de kwestie tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer bespreken, en dat zou eind deze maand kunnen zijn.
Eind november staat de justitiebegroting op de agenda van de Tweede Kamer. En daar zou dan moeten blijken of de kamerfracties met geld over de brug willen komen, om de rechtbanken te behouden. Maar CDA-Tweede Kamerlid Peter Oskam wil zolang niet wachten.

Alles aangrijpen

"Voor de rechtbanken en de gemeenten waar nu alweer lange tijd onrust is, moet sneller helder worden wat hun toekomst is. Wij gaan voor behoud van rechtspraak in de regio, dus die zeven rechtbanken moeten wat ons betreft volwaardig blijven functioneren", zegt Oskam. Volgens hem is daar extra geld voor nodig. "En we willen alles aangrijpen, om dat op tafel te krijgen. In een plenair debat wordt duidelijk hoe de partijen daar over denken."
Wat de exacte datum van het debat is, is nog onbekend. Het staat nog niet ingepland in de kameragenda. CDA'er Oskam hoopt dat er over een paar weken ruimte is, of anders begin november.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.