Sociaal Oosterhesselen overweegt gang naar de rechter om azc-plannen

Het voormalige Overcinge De Klencke, de plek waar het azc wordt gebouwd (Rechten: archief RTV Drenthe)
Het voormalige Overcinge De Klencke, de plek waar het azc wordt gebouwd (Rechten: archief RTV Drenthe)
OOSTERHESSELEN - "Wij gaan veel liever het gesprek aan, maar als er geen andere mogelijkheid is, stappen we wel naar de rechter." Dat zegt voorzitter Trijntje Zwart van Sociaal Oosterhesselen.
Zwart reageert op de concept bestuursovereenkomst van de gemeente Coevorden met het COA over het asielzoekerscentrum dat in Oosterhesselen wordt gebouwd.

Omgevingsvergunning

Als de Coevorder politiek op 27 oktober akkoord gaat met de overeenkomst, mag terreineigenaar New Village Hotel een omgevingsvergunning aanvragen en meteen beginnen met het bouwen van woonunits. Dat wil Sociaal Oosterhesselen koste wat het kost voorkomen, omdat de partij het niet eens is met de plannen.

'Niet voorbarig'

"We hebben een advocaat in de arm genomen die de juridische mogelijkheden onderzoekt", zegt Zwart. Ze vindt dat niet voorbarig. "Als de gemeenteraad akkoord gaat met deze plannen, mag de eigenaar meteen gaan bouwen. Dan is het te laat. We willen goed voorbereid zijn."

In één keer 400 asielzoekers

In de concept overeenkomst staat onder meer dat in het azc Oosterhesselen in één keer 400 asielzoekers worden geplaatst en niet eerst 150. Ook wordt geen rekening gehouden met de wens vanuit het dorp om de helft van de groep uit gezinnen te laten bestaan.

Draagvlak

Zwart: "Sociaal Oosterhesselen is nog steeds tegen 400 asielzoekers. In het dorp is draagvlak voor 150, zo blijkt uit het draagvlakonderzoek dat we begin dit jaar hebben gehouden en niet meer. We hebben niks tegen asielzoekers uiteraard, maar 150 is een aantal dat het dorp aankan, meer niet."

Internaat

De voorzitter kijkt niet positief terug op de bijeenkomst waarin wethouder Joop Brink gisteravond de voorlopige afspraken tussen Coevorden en het COA toelichtte. "We hebben veel problemen gehad in het dorp met veertig jongeren die in internaat POCD woonden, nu komen er 400 voornamelijk jonge mannen naar diezelfde plek. We geloven er niet in dat dat goed gaat", aldus Zwart.

Klachtenmeldpunt

Dat het dorp extra begeleiding vanuit het COA krijgt in de vorm van één fulltime-werknemer noemt de voorzitter mager. "En dat er een klachtenmeldpunt komt - zoals in de overeenkomst staat - is mooi, maar als het van het COA zelf is, heeft het geen zin. Dat moet van de gemeente of een onafhankelijke partij zijn, anders is het alsof de slager zijn eigen vlees keurt."
Zwart vindt het verder jammer dat de gemeente niet is ingegaan op onder meer het verzoek te onderzoeken of de naburige woonwijk geen geluidsoverlast krijgt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.