Amateurarcheoloog vindt prehistorische schat langs N381

Amateurarcheoloog vindt prehistorische voorwerpen langs de Frieslandroute (Rechten: archief RTV Drenthe)
Amateurarcheoloog vindt prehistorische voorwerpen langs de Frieslandroute (Rechten: archief RTV Drenthe)
DONKERBROEK - Hildebrand van den Bos deed bij de werkzaamheden aan de Twee Provinciënweg, de N381, een bijzondere prehistorische vondst.
Hij vond in zandbulten langs het traject zo'n elfhonderd stenen werktuigen uit de periode 9.300 tot 6.500 voor Christus. Dat meldt de
Springveren
Amateurarcheoloog Van den Bos zocht in de zandbulten langs de N381. De grootste vondst deed hij bij de Peelhoogte bij Donkerbroek. Daar stuitte Van den Bos op zoveel stenen, dat hij zijn tuinharkje inruilde voor een oude springveren bedbodem.
Hij maakte een provisorische reuzenzeef en daarmee kwamen direct al een veertigtal stenen gebruiksvoorwerpen voor het licht. Van schrabbers en kernen tot boortjes, naalden en klingen.
Niet veel waard
Volgens de amateurarcheoloog zijn de vuurstenen werktuigen niet veel waard. De musea liggen er vol mee. Maar het idee dat deze stenen eeuwen geleden door mensen zijn gemaakt en gebruikt, maakt ze voor de amateurarcheoloog van onschatbare waarde. "Er is hier nog niet eerder zo'n vondst gedaan. Dit is het bewijs dat er hier ook in die tijd al mensen hebben geleefd."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.