Rust teruggekeerd in Oranje: 'Dijkhoff heeft hier een statement willen maken'

ORANJE - Een week na de tumultueuze avond waarop staatssecretaris Klaas Dijkhoff extra noodopvang in Oranje aankondigde, is de rust terug in het dorp. Bewoner Marco Gerritsen denk dat Dijkhoff in Oranje bewust een statement heeft willen maken.
Gerritsen stapte vorige week samen met dorpsgenoten boos op bij de bijeenkomst in het dorpshuis. Terugkijkend denkt de oud-onderwijzer dat Dijkhoff de afspraken met Oranje bewust open heeft gebroken. "Hij ving overal bot en zal hebben willen uitstralen aan andere burgemeesters dat dit dan kan gebeuren, het
overrulen
van de gemeente."

Rust terug

Inmiddels is de rust compleet terug in Oranje. Volgens Gerritsen zijn uiteindelijk ruim honderd extra mensen tijdelijk opgevangen en herbergt Oranje inmiddels weer het gebruikelijke aantal van maximaal zevenhonderd vluchtelingen.
Gemeente Midden-Drenthe
Burgemeester Ton Baas van de gemeente Midden-Drenthe wil vandaag niet reageren, laat een woordvoerder weten. "Hij hoopt op korte termijn goede afspraken te maken met staatssecretaris Dijkhoff", aldus de woordvoerder.

COA

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) laat weten dat het momenteel rustig is in Oranje. "We staan buiten dit verhaal en dat willen we graag zo houden", aldus Alet Bouwmeester van het COA. "Het was een mededeling van de staatssecretaris."

Regiegroep Oranje

De regiegroep Oranje wil na de ophef van vorige week doorgaan met hun werk. "We zijn op een negatieve manier verrast", aldus voorzitter Marian Jager-Wöltgens. "We hebben afgelopen vrijdag met de regiegroep vergaderd en alle partijen aan het woord gelaten. We waren heel goed op dreef in Oranje en toen kwam dit."
"Alle leden van de regiegroep en vooral de bewoners vinden het van belang dat de regiegroep blijft bestaan", zegt Jager-Wöltgens. "De burgemeester heeft de toezegging dat de 103 extra bedden weer teruggebracht worden. We willen deze overrompeling dan ook beschouwen als een incident. We vertrouwen erop dat het hierbij blijft."
Jager-Wöltgens heeft de indruk dat er niet opnieuw een verrassing komt als vorige week: "Na alle commotie dat dit ook landelijk heeft veroorzaakt, is het overduidelijk dat we terug moeten naar de afspraak voor zevenhonderd asielzoekers. We vonden dit in de regiegroep unaniem hoogst onaangenaam en niet voor herhaling vatbaar."

Hilda van der Heide

De vrouw die gewond raakte nadat ze door een agent werd weggetrokken bij de auto van de staatssecretaris, ligt nog in het ziekenhuis. "Ze is al twee keer geopereerd. De beide operaties zijn mislukt", laat een familielid van Hilda van der Heide weten. De vrouw wil nog steeds aangifte doen tegen de agent. "Dat staat nog in de planning, maar haar herstel gaat boven alles. We hebben in ieder geval al de intentie bij Justitie uitgesproken dat we aangifte willen doen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.