Jachtseizoen geopend: 'De messen zijn geslepen'

ASSEN - Het jachtseizoen is vanaf vandaag weer geopend. Het gaat dan om de jacht op vooral haas, fazant en houtduif. Sinds 15 augustus mag al worden gejaagd op wilde eend en konijn.
In Drenthe zijn bijna duizend jagers actief, waarvan een steeds groter deel uit vrouwen bestaat.
Alleen afschot bij overdaad
Jagers houden zelf hun jachtgebied in de gaten. Volgens Bjorn van der Veen van de Koninklijke Jagersvereniging kunnen ze daardoor goed bepalen welke dieren afgeschoten kunnen worden. Dat gebeurt alleen bij overdaad: "Als van een soort niet voldoende is, wordt daarop niet geschoten."

Menukaart nog niet rond

Ook koks in onze provincie verheugen zich op de levering van wild. Kok Harry Lanting van Hotel Restaurant De Meulenhoek in Exloo: "De messen zijn geslepen, maar wat er op de kaart komt weet ik nu nog niet, dat ligt aan wat er geschoten wordt. Is het aanbod van bijvoorbeeld hazen laag, dan wordt dat te duur op de kaart en kan ik bijvoorbeeld beter overstappen op wilde zwijnen die geschoten zijn op de Veluwe."

Natuurbeleving

Veel jagers kunnen nauwelijks wachten om op jacht te gaan. Jager Elise de Groot woont midden in haar eigen jachtgebied in Hooghalen. Zij vindt vooral de natuurbeleving tijdens de jacht mooi: "Je bent samen met allemaal mensen die van de natuur houden en je ziet van alles; vogels, hazenlegers en sporen van vossen." Elise vindt het bovendien belangrijk om het wild dat ze heeft geschoten zelf te slachten en bereiden.
Het jachtseizoen is geopend tot en met 31 december, maar op wilde eenden mag nog tot 1 februari gejaagd worden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.